Kávéblog

2022.12.10.
Portugál alkoholos kávé: Café Com Cheirinho

Karácsony közeledtével a nagy hidegben néha jólesik elfogyasztani egy egyszerű, az alapokhoz visszatérő alkoholos kávéitalt Com Cheirinho -t. Mi az a Café Com Cheirinho? A café com cheirinho az egyik legjobb portugál kávékoktél. Nevének közvetlen fordítása portugálból: „Szagos kávé”. Ez ne vegye el a kedvét, arra utal, hogy a café com cheirinho úgy készül, hogy […]

Tovább olvasom...
2022.11.20.
Mi a kávé aroma? Hogyan írjuk le a kávé illatát?

Egy barátom nem szereti a kávét, ezen mindaddig csodálkoztam, amíg meg nem tudtam, hogy a szaglása nagy részét elvesztette. Hirtelen értelmet nyert az egész, mert amikor a kávéról van szó, az aroma ugyanolyan fontos része az élménynek, mint az íz. Itt beszéljünk a kávéaroma tudományos alapjairól, a kávé élvezetében betöltött fontosságáról, és arról, hogyan írhatod […]

Tovább olvasom...
2022.10.09.
Hogyan tisztítsa meg az eszpresszógépét?

A kávéfőző tisztítása a barista lét legunalmasabb része lehet, de nagyon fontos. Ha nem tisztítja megfelelően és naponta a kávéfőzőt, nem tud jó ízű eszpresszót készíteni! Nézzük meg, hogyan kell tisztítani az eszpresszógépet. Napi takarítás Ezeket a dolgokat mindenképpen meg kell tennie kávézója zárása után. Ha egy nagy volumenű kávézóban dolgozik, naponta többször is bölcs […]

Tovább olvasom...
2022.09.10.
Kávéfeldolgozási módszerek – natural, washed, honey

A kávé feldolgozása úgy kezdődik, hogy a kávécseresznye gyümölcshúsát és héját elválasztják a kávébabról. Ez a kávétermesztés egyik legfontosabb eljárása. A kávé ezen feldolgozása drámai hatással lehet a kapott végeredményre, és manapság a pörkölők és a baristák a kávéfeldolgozásra is  koncentrálnak, amikor leírják a kávéjuk főbb paramétereit. Emellett az utóbbi időben egyre népszerűbb, hogy a […]

Tovább olvasom...
2022.08.01.
Mi történik egy kávéfarmon? A szemes kávé útja a cserjétől a zöld kávéig

Elgondolkozott már azon, hogy mi történik egy kávéfarmon, mielőtt egy kávépörkölő megpörköli a babot? A kávéfarmok különböző méretűek, és mindegyiknek más a gazdálkodási és feldolgozási módja. Egy kenyai kávé útja A kávécserjét a kávécseresznye magjából (=babból) termesztik, és a fiatal kávépalántát egy faiskolában előnevelik, mielőtt végső rendeltetési helyükre ültetnék. A kávécserjén minden virág egy jövőbeli […]

Tovább olvasom...
2022.07.11.
8 tipp a tökéletes eszpresszó elkészítéséhez

Nagyszerű eszpresszó készítése nehéz. Finom kávébab, kiváló főzési recept, jó és tiszta kávéfőző és daráló kell hozzá. Ezenkívül ismernie kell a legjobb gyakorlatokat az eszpresszó elkészítéséhez. Íme néhány tipp: 1. Tisztítsa ki a portafiltert (kosarat) Mielőtt adagolná a kávét a szűrőbe, győződjön meg arról, hogy a szűrő tiszta és rendezett. Mind a nedvesség, mind a […]

Tovább olvasom...
2022.06.06.
Ízpárosítás - Kávé és kenyér

Kenyér a reggeli kávé mellé, annyira magától értetődő, mégis – tényleg próbáltad ízekkel párosítani őket? Figyelemmel kell lenni a kenyérre és a kávéra is, hogy tökéletes ízpárt alkosson? Mi a kenyér állaga, uralkodó ízei, hőmérséklete és a napszak? Mindez fontos a harmonikus ízpárhoz. Leírjuk gyakorlati tippeket a sikeres kenyér- és kávéízpárosításhoz. A kenyér élő szervezet, […]

Tovább olvasom...
2022.05.02.
Kakaó és kávé – a csokoládé és a kávé különbségei és hasonlóságai

A kávét és a csokoládét gyakran hasonlítják össze a termőhelyeik közötti átfedés és az ízjegyek hasonlósága miatt. Mind a kávénak, mind a kakaónak nagyon gazdag ízprofilja van; több mint 600 aromás vegyület a kakaóban és több mint 1000 a kávéban! Különbségek A kávé és a kakaó nyilvánvalóan két nagyon különböző növényről származik, két különböző kontinensről. […]

Tovább olvasom...
2022.04.12.
A kávé új élete – Hogyan hasznosítsuk újra a használt kávézaccot?

A „nincs hulladék” korszakunk fontos vezérelve! Hogyan használjuk fel a kávézaccot, miután lefőzték? Hogyan csökkenthető az őrölt kávéhulladék, de ami még fontosabb, hogyan lehet a használt kávézaccot újrahasznosítani! Nem hulladékról beszélünk, hanem alapanyagról! Mielőtt továbblépnénk, nézzük meg, mi a különbség a kifejezések között Upcycling: a hulladékot átalakítjuk, önmagában használjuk fel, hogy valami teljesen újat hozzunk […]

Tovább olvasom...
2022.03.15.
A szemes kávé őrlése

A kávébab őrlésének ismerete olyan készség, amelyet a kávé szerelmeseiként el kell sajátítaniuk a kiváló végeredményért, az készen őrölt kávé vásárlás helyett. Végül is jobban ízlik, ha magad csinálod és frissen (!). Ez az értékes kávéőrlés az, amire szükségünk van a tökéletes csésze kávé elkészítéséhez… és nem az előre őrölt babról beszélünk! Miért kell tudnom, […]

Tovább olvasom...
2022.02.21.
A pörkölés erőssége: világos, közepes és sötét

Mi különbözteti meg a világos pörkölt kávét sötétebb társaitól? Kiderült, nagyon sok! Fedezze fel, milyen ízekre számíthat a kávé pörkölési foka alapján. Az arabika kávébab jól ismert csokis ízvilágáról és összetéveszthetetlen illatáról. Az összes kávé íz, egy kis zöld mag belsejébe van zárva. Ahhoz, hogy elérjük azt a fantasztikus aromát, amely minden korty után azt […]

Tovább olvasom...
2022.02.10.
Nők a kávétermesztésben Mexikó Chiapas kávétermő vidéken

Bella Vista egy kis település Chiapas Sierra szívében, Mexikó déli részén, Guatemalával határos. Lakossága körülbelül 2000 fő.Tele van gyönyörű zöld hegyvidéki tájakkal és gazdag agyagos ásványi talajjal. Körülbelül 200 km-re van Mexikó egyik legnagyobb vízierőművétől is, amely az Angostura-gátban található.Rosalba Cifuentes Tovia, a Mayan Harvest Coffee alapítója olyan termelőkkel dolgozik együtt, akik családi vállalkozások Bella […]

Tovább olvasom...
2022.01.27.
A kávé termőterülete, kávétermelő országok

A világ fő kávétermesztő régiói a Rák-, és a Baktérítő között húzódnak meg. Afrikából - ahonnan származott, a kávé termesztése-, keletre és nyugatra terjeszkedett, így kialakult az úgynevezett Bean Belt.Míg Brazília mennyiségileg uralja a piacot (közel 3 millió tonna/év), a kávétermesztő régiók a szubtrópusi és egyenlítői területeket fedik le világszerte. Valójában a kávétermesztést az 1980-as […]

Tovább olvasom...
2022.01.25.
A kávéfajtákról

Kis történelem A történészek szerint a kávé Afrikából származik. Kétezer évvel ezelőtt már ismerték a "helyiek".Az Arabika talán Szudán déli része, Eritrea, Etiópia térségében volt ismert, míg a Robuszta Afrika nyugati részén volt elterjedve. Akkoriban a kávét még nem pörkölték, hanem a kávécseresznyét és a cserje levelét fogyasztották élénkítő hatása miatt. Később a kávét afrikai […]

Tovább olvasom...
2022.01.23.
Cikksorozat bevezető

Arra gondoltam, készítek egy hosszabb, részletesebb cikksorozatot, melyben körüljárom a kávé útját a termesztéstől az elfogyasztásig.Ezeket a témákat érinteném: Kávéfajták és termőterülteik Betakarítás, feldolgozási módok Szállítás, kávékereskedelem Pörkölés Kóstolás, ízlelés, minőség Őrlés Elkészítési módok Fogyasztás, élettani hatások Kávéital receptek …és még ami közben az eszembe jut!

Tovább olvasom...
2022.01.11.
Követjük a kávé útját

Kávépörkölővé válni sok kávérajongó álma. Gyakran úgy tekintenek rá, mint egy népszerű szakmára, amely lehetővé teszi, hogy az ember a legkülönfélébb aromájú kávécsodákat fogyassza naphosszat, egzotikus országokba utazzon, miközben gondtalan diskurzusokat folytat az őt csodáló ügyfelekkel. Ha igazán arra törekszel, hogy egy kiváló specialty kávépörkölő legyél, talán elérheted ezt az életstílust, de nem gondolom, hogy […]

Tovább olvasom...
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket