Bolíviai Kávébabok - Édes Dél-amerikai Kávé

2023.08.03.

A specialty kávéiparban a legtöbb kávé szakértő Dél-Amerikai kávékat, különösen Kolumbiát és Brazíliát választja az ideális kávé arany standardjának. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a legjobb bolíviai kávék is édesek, jól kiegyensúlyozottak és bársonyosak, így minden főzési móddal kiváló eredményt érhetünk el

Útmutató a Bolíviai Kávébabokhoz

Mi jut az emberek eszébe, amikor a világ legjobb kávéjú országairól kérdezik őket? Az olyan országok, mint Brazília és Kolumbia, általában az elsők a listán. De van egy dél-amerikai kávéforrás, amely megérdemli a helyét ezen a listán: Bolívia.

Bolívia területe 1 099 000 négyzetkilométer, Brazília, Peru, Chile és Argentína között fekszik. Az ország nyugati fele a gyönyörű Andok hegyei által uralt, az Altiplano vagy a magas fennsík régió Andok két hegygerince között helyezkedik el. A fennsík 800 km hosszú és 130 km széles. Bolívia lakosságának közel 50%, amely meghaladja a 12 millió embert, itt él. Végül Bolívia északi és keleti régiói hűvös mocsarakat, füves területeket és erdőket mutatnak. Ez a trópusi régió az Amazonas esőerdő otthona is.

A Kávé Történelme Bolíviában

A kávét csak a 18. és 19. század fordulóján kezdték termeszteni az országban. Ebben az időszakban Bolívia egy spanyol gyarmat volt, amely 1825-ben nyilvánította ki függetlenségét Spanyolországtól.

A Yungas-hegység, amely az Andok keleti lejtőit követi, a kávétermesztés első régiói voltak, és ma is folytatódik ott a termesztés, mivel Bolívia kávétermésének túlnyomó részét még mindig ebben a régióban állítják elő.

Ma a kávécserjéket a Andok hegyláncainak és az Altiplano trópusi és féltropikus klímájában termesztik. Ezek a magas fennsíkok 1200 és 1400 méter közötti tengerszint feletti magasságban terülnek el.

A bolíviai kávé mintegy 95%-a a Yungas régióban termesztett, a többi pedig az Altiplano különböző régióiban. Ichilo, Santa Cruz, Vaca Diez és San Igna mind az Altiplano régiójában találhatók. Ezzel szemben a Larecaja, Nor Yungas, Sud Yungas, Caranavi, Chapare, Aniceto Arce és Franz Tamayo az Andok lábainál vagy a hegyvonulatok között helyezkednek el.

Bár Bolíviának ideális éghajlata van a magas minőségű, különleges kávékhoz, a kávé termesztését a földrajzi, infrastrukturális és a kokaintermelés által okozott gazdasági kihívások hátráltatják. A hegyes terep megnehezíti megfelelő utak és infrastruktúra kiépítését a babok szállításához a különleges pörkölőkhöz. Ennek ellenére a Yungas régióban sok kávétermelő inkább kokacserjét termeszt - mivel az elérhető profit magasabb.

Ezen tényezők miatt Bolívia csak a világ 38. legnagyobb kávétermelője.

Nicholas Castellano szerint:

"Mint a világ 38. legnagyobb kávétermelője, Bolívia nem ismert név ... A termelési adatokat nehéz nyilvántartani, de az elmúlt pár év termelési és export adatai 30 000 db 60 kg-os zsákot jelenthetnek." De ennek ellenére a bolíviai kávéipar folyamatosan növekszik.

Bolíviai kávé ízprofil

Bolívia kávébabjai - amelyek többségében a Typica és Caturra Arabica változatok - egy nagyon letisztult kávét eredményeznek. Az alma, a körte és a citrom gyümölcsös jegyeivel a bolíviai kávék egyedülállóak abban, hogy megőrzik finom ízeiket még akkor is, ha lehűlnek. A csokoládé és a dió jegyei mélységet adnak a csészének, míg a méz és a karamelljegyek édes befejezést hagynak a kávénak.

A Sweet Maria's Coffee megjegyzése szerint: "Bár a hagyományos organikus gazdálkodási gyakorlatok segítenek fenntartani a biodiverzitást ezen kávétermesztési területeken, a tisztességes kereskedelem biztosítja, hogy a helyi kávétermelők igazságosan megfizetik kávébabjaikért és munkájukért."

Az Alkorecaffe kínálatában is elérhető a Bolíviai Caranavi területről.

Ez a Caranavi tartományban található magasan termő Bolíviai kávé a Yungas régióban működő kis kávéfarmok gondos termesztésének eredménye. Ez a mosott kávé krémes, enyhén tejcsokoládés és karamell jegyekkel gazdag gyümölcsösséggel rendelkezik. A cserjéket 1600 és 1700 méter tengerszint feletti magasságban termesztik.

Összefoglalva

Bár Bolívia a világ 38. legnagyobb kávétermelője, kávéik ízvilága, a termőterületek magas fekvése és a régió éghajlata a dél-amerikaihoz mérhető kiváló kávét eredményez. Jól kiegyensúlyozott savasságával és gyümölcsösségével a legjobb bolíviai kávé önmagában is különlegesség, vagy desszerttel párosítva igazi élvezet.

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket