Centroamericano (Közép-amerikai) Kávé - Magas Minőségű Kávéhibrid

2023.02.07.

Szeretjük jelenlegi kávécserje fajtáinkat, mint a Typica, Catuai és a Bourbon. Feltehetjük magunknak a kérdést: vajon az új F1 kávéhibridek jelentik-e a jövőt? Ezek az első generációs kávéhibridek megoldják azt a problémát, amivel a kávéfajtáknak és -fajoknak szembe kell nézniük: a diverzifikáció és a betegségek.

A kávéhibrideknek magas a potenciáljuk a magas minőségű és nagy termésű növények létrehozására, miközben ellenállnak a betegségeknek. A Cafe Centroamericano egy ilyen hibrid, amely megóvja genetikailag sebezhető kávénkat.

A Centroamericano az etióp "landrace" fajta, a Rume Sudan és egy rozsdaálló fajta, a T5296 keresztezése.

Ezt a kávéhibridet a francia kutatóintézet, a CIRAD kutatói hozták létre, a közép-amerikai kávéintézetek országosan ismert PROMECAFE nevű regionális hálózatának tagjai, valamint a Costa Rica-ban található CATIE kávé genbank.

A közép-amerikai kávénövények alacsony termetűek, zöld csúcsú levelekkel és nagy kávébabmérettel rendelkeznek. "Nagyon jó" minőségűek magas tengerszint feletti magasságokon, "nagyon magas" hozamteljesítménnyel. Szerencsére ellenállnak a kávélisztharmatnak, mint a Sarchimor hibrid, és toleránsak a kávécseresznye betegségére, ugyanakkor érzékenyek a fonálférgekre. Nagyon hasonló a Milenio fajtához.

Tekintsd meg a Cafe Centroamericano megjelenését bemutató YouTube-videót.

A Centroamericano növényekből vett magok eltérő jellemzőkkel rendelkeznek, mint a szülőnövényeik, az ún. "szegregáció" folyamata miatt, a szülőnövények hibrid jellegéből adódóan.

Az utódnövények megjelenésben, viselkedésben, hozamokban, minőségben, betegségállóságban és egyéb tulajdonságokban változhatnak.

A Centroamericano-t kizárólag klónos szaporítással érdemes szaporítani, és megbízható forrásokból kell vásárolni annak érdekében, hogy tulajdonságait megőrizze a jövőbeli növénygenerációkban.

A kávéhibridek gyors és kényelmes módot kínálnak a kávénövények termesztéséhez olyan kívánt túlélési tulajdonságokkal, mint például a betegségállóság. Az arabica kávé alfajok, mint például a Typica kávé, 98,8%-ban genetikailag hasonlóak. Ez aggasztó, amikor a világ nagy része csak néhány betegségekre érzékeny fajtára támaszkodik. Ez azt jelenti, hogy a kávé, mint növény, lassan kihalhatna, és a klímaváltozás csak még súlyosbítaná ezt a tragédiát.

Nem fogjuk elveszíteni el a kávénkat! A hibridek meg fogják menteni a a termelést a genetikai különbségeikkel és betegségálló tulajdonságaikkal. Ha a kávélisztharmat egy vagy két kávéfajtát kiirtana, a hibridek továbbra is megmaradnának.

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket