2023.11.22.
Nagyszerű eszpresszó készítése nehéz. Finom kávébab, kiváló főzési recept, jó és tiszta kávéfőző és daráló kell hozzá. Ezenkívül ismernie kell a legjobb gyakorlatokat az eszpresszó elkészítéséhez. Íme néhány tipp:
Mielőtt adagolná a kávét a szűrőbe, győződjön meg arról, hogy a szűrő tiszta és rendezett. Mind a nedvesség, mind a megmaradt zacc miatt (és nagy valószínűséggel az is) a jövőbeni eszpresszó íze túlzottan fanyar és keserű lesz.
Az igény szerinti darálókkal csak egy gombot kell megnyomnia a szűrőkarral vagy kézzel, és a daráló adagolja az előre beállított adagot. Ha igazán professzionális és stréber barista szeretne lenni, ellenőrizze az adagot egy mérlegen, mielőtt tamperelné (tömörítené). Így egészen biztos lehet abban, hogy az adagolás megfelelő lesz, mert az adag nem lesz túl sok vagy túl kevés.
Valószínűleg a darálója hegy vagy piramis alakúra adagolja a portafilter kosarába az örleményt. Ez azt jelenti, hogy egyenetlenül oszlik el, így a kosár egyes részein több, míg más részein kevesebb lesz a kávé, ha nem osztja szét a döngölés előtt. Az adag rossz elosztása csatornák kialakulásához vezethet. Így nem éri forró víz az őrlemény egészét. ( a kereskedelemben lehet kapni ún. disztibútort, ami egy kis műanyag eszköz az őrlemény eloszlatásához, de tapasztalatom szerint ez nem szükséges )
A tamperelés célja, hogy a kávékorongban lévő légzsákokat eltávolítsák, és ezt úgy végezzék, hogy a korong teljesen vízszintes legyen. Olyan hosszan és erősen kell nyomni, hogy úgy érezd, hogy a korong kellően összenyomódott. (Hivatalosan 20 kg nyomást kellene kifejteni, de ki tudja ezt lemérni? 😊 ) Ügyeljen arra, hogy a korong vízszintes legyen.
Mielőtt behelyezné a szűrőkart a fejbe, érdemes leöblíteni a felsőszűrőt, hogy eltávolítsa a régi kávé maradványait. Egyszerű módja annak, hogy kávéfőzőjét tisztán tartsa. Az öblítés azt is biztosítja, hogy a fej megfelelően fel legyen fűtve, és így -az egyenletes hőmérséklet miatt- jobb minőségű lesz a főzet is. Komolyabb kávégépek fejfűtéssel is fel vannak szerelve (mint a mi Lelit Giulettánk is).
Öblítés után helyezze be a kart a fejbe és AZONNAL kezdje el a főzést! Ha nem kezdi el azonnal a főzést, a fej hője „megégetheti” a kávé felületét, ami keserű jegyekhez vezet a csészében.
(Érdekes tény: a Barista Világbajnokságon pontot veszíthet, ha nem kezded el azonnal a főzést.)
Most éppen eszpresszót készít. Ügyeljen a főzési időre és az ez idő alatt ténylegesen átfolyt vízmennyiségre. Ezt célszerű előre kikísérletezni és a gép útmutatója szerint beállítani. Túl rövid extrakciós idő (alulextrakció) vagy túl hosszú extrakciós idő (túlextrakció) esetén érdemes ellenőrizni a gép beállítást (vízátfolyás egy főzet esetén) és az őrlemény mennyiségét. Ha manuális eszpresszógépet használ, akkor is ügyeljen a vízhozamra pl. ha az eszpresszó egy kicsit túl gyorsan folyik, akkor éppen hígítja (enyhébbíti) az eszpresszót, és esetleg túlnyomja egyidejűleg.
Üsse ki a zacckorongot a kosárból. Főzés után tartsa tisztán és rendben a gépet és a környezetét. Tisztítsa meg a kosarat a régi kávétól és nedvességtől, öblítse le a fejet, és helyezze vissza a szűrőt a fejbe. Sokkal egyszerűbb, gyorsabb és szebb elkészíteni a következő eszpresszót, ha minden tiszta és rendezett.
Forrás: baristainstitute