8 tipp a tökéletes eszpresszó elkészítéséhez

2022.07.11.

Nagyszerű eszpresszó készítése nehéz. Finom kávébab, kiváló főzési recept, jó és tiszta kávéfőző és daráló kell hozzá. Ezenkívül ismernie kell a legjobb gyakorlatokat az eszpresszó elkészítéséhez. Íme néhány tipp:

1. Tisztítsa ki a portafiltert (kosarat)

Mielőtt adagolná a kávét a szűrőbe, győződjön meg arról, hogy a szűrő tiszta és rendezett. Mind a nedvesség, mind a megmaradt zacc miatt (és nagy valószínűséggel az is) a jövőbeni eszpresszó íze túlzottan fanyar és keserű lesz.

2. Helyes adagolás

Az igény szerinti darálókkal csak egy gombot kell megnyomnia a szűrőkarral vagy kézzel, és a daráló adagolja az előre beállított adagot. Ha igazán professzionális és stréber barista szeretne lenni, ellenőrizze az adagot egy mérlegen, mielőtt tamperelné (tömörítené). Így egészen biztos lehet abban, hogy az adagolás megfelelő lesz, mert az adag nem lesz túl sok vagy túl kevés.

3. Oszlassa el az örleményt egyenletesen

Valószínűleg a darálója hegy vagy piramis alakúra adagolja a portafilter kosarába az örleményt. Ez azt jelenti, hogy egyenetlenül oszlik el, így a kosár egyes részein több, míg más részein kevesebb lesz a kávé, ha nem osztja szét a döngölés előtt. Az adag rossz elosztása csatornák kialakulásához vezethet. Így nem éri forró víz az őrlemény egészét. ( a kereskedelemben lehet kapni ún. disztibútort, ami egy kis műanyag eszköz az őrlemény eloszlatásához, de tapasztalatom szerint ez nem szükséges )

4. Egyenletesen tampereljen (tömörítsen)

A tamperelés célja, hogy a kávékorongban lévő légzsákokat eltávolítsák, és ezt úgy végezzék, hogy a korong teljesen vízszintes legyen. Olyan hosszan és erősen kell nyomni, hogy úgy érezd, hogy a korong kellően összenyomódott. (Hivatalosan 20 kg nyomást kellene kifejteni, de ki tudja ezt lemérni? 😊  ) Ügyeljen arra, hogy a korong vízszintes legyen.

5. Öblítsük el a felsőszűrőt

Mielőtt behelyezné a szűrőkart a fejbe, érdemes leöblíteni a felsőszűrőt, hogy eltávolítsa a régi kávé maradványait. Egyszerű módja annak, hogy kávéfőzőjét tisztán tartsa. Az öblítés azt is biztosítja, hogy a fej megfelelően fel legyen fűtve, és így -az egyenletes hőmérséklet miatt- jobb minőségű lesz a főzet is. Komolyabb kávégépek fejfűtéssel is fel vannak szerelve (mint a mi Lelit Giulettánk is).

6. Helyezze be a kart, és azonnal kezdje el a főzést

Öblítés után helyezze be a kart a fejbe és AZONNAL kezdje el a főzést! Ha nem kezdi el azonnal a főzést, a fej hője „megégetheti” a kávé felületét, ami keserű jegyekhez vezet a csészében.
(Érdekes tény: a Barista Világbajnokságon pontot veszíthet, ha nem kezded el azonnal a főzést.)

7. Legyen tudatos a vízhozammal és a főzési idővel

Most éppen eszpresszót készít. Ügyeljen a főzési időre és az ez idő alatt ténylegesen átfolyt vízmennyiségre. Ezt célszerű előre kikísérletezni és a gép útmutatója szerint beállítani. Túl rövid extrakciós idő (alulextrakció) vagy túl hosszú extrakciós idő (túlextrakció) esetén érdemes ellenőrizni a gép beállítást (vízátfolyás egy főzet esetén) és az őrlemény mennyiségét. Ha manuális eszpresszógépet használ, akkor is ügyeljen a vízhozamra pl. ha az eszpresszó egy kicsit túl gyorsan folyik, akkor éppen hígítja (enyhébbíti) az eszpresszót, és esetleg túlnyomja egyidejűleg.

8. Tisztítás

Üsse ki a zacckorongot a kosárból. Főzés után tartsa tisztán és rendben a gépet és a környezetét. Tisztítsa meg a kosarat a régi kávétól és nedvességtől, öblítse le a fejet, és helyezze vissza a szűrőt a fejbe. Sokkal egyszerűbb, gyorsabb és szebb elkészíteni a következő eszpresszót, ha minden tiszta és rendezett.

Forrás: baristainstitute

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket