Kávéillat, íz és aroma

2023.07.11.

Egy ismerősöm nem igazán rajong a kávéért. Akkor kezdtem megérteni az okát, amikor megtudtam, hogy elveszítette szaglásának nagy részét. Hirtelen minden értelmet nyert, mert a kávé esetében az illat majdnem olyan fontos része a tapasztalatnak, mint az íz.

Illat, Íz és Aroma

A „illat”, az „íz” és az „aroma” kifejezéseket túl gyakran használják felcserélve, de ezek különböző módokat jelentenek a kávé megélése során. Mielőtt mélyebben belemerülnénk a kávé illatának tanulásába, tisztázzuk:

  • Az illat a szaglás során a nosztrilokban és a száj hátsó részén keletkező inger. Mint más érzékszervnél, az illat erősen kapcsolódik az emlékekhez és az érzelmekhez.
  • Az íz egy érzés a nyelven.
  • Az aroma egy holisztikus kifejezés, amely mind az ízt, mind az illatot magában foglalja. A kávé ízjegyei leírják az ivás teljes élményét.

Honnan Származik a Kávéillat?

A zöld kávébaboknak minimális az illatuk; meg kell őket pörkölni, hogy létrehozzák és felszabadítsák azokat a illékony vegyületeket, amelyeket az orrunk érzékelhet. Aminosavak és cukor közötti Maillard-reakció sok kávé ízéért felelős. Ez a reakció magas hőmérsékleten zajlik le, és a barna ételek ízét hozza létre.

Vigyázat, az aromák létrehozása pörköléssel nem mindig jó dolog. Például a túl hosszú pörkölés fenolokat hoz létre, mint például a gaiakol, amely hamus illatokat idéz elő.

A kávét őrölve növeljük az illatát a kávé felszínének növelésével, így több aromás vegyület szabadul fel.

A kávéfőzés még több aromát hoz létre, mivel a forró víz különböző vegyületeket old ki. Ezért egy csésze kávé illata nem biztos, hogy ugyanolyan lesz, mint a ledarált kávéé.

A kávébabok több mint 800 aromás vegyületet tartalmaznak, még többet, mint a bor. De az érzékszerveink csak körülbelül 30-at észlelnek. Csak képzeld el, mennyire kellemes lehet a reggeli kávéd a kutyádnak!

Milyen a kávé szaga? Egy szag leírása kihívást jelent, de a kávé szakértőknek van egy trükkjük. A Kávé Kóstolók Íz Kerékére támaszkodnak a kávéra jellemző szavak leírásához.

Ez a legnagyobb és leginkább elterjedt kávéíz kutatás, amelyet valaha elvégeztek, új szókincset inspirálva az iparági szakemberek számára.

Több tucat ízt és illatot kategorizál a kávé leírásához. Például a könnyebb pörkölések illatait gyakran gyümölcsösnek, virágosnak vagy gyógynövényesnek írják le. A közepes pörkölésű kávébabok karamellizáltak, diósak, fűszeresek vagy csokoládésak lehetnek, a sötétebb pörkölések pedig bátor illatokkal rendelkeznek, mint például füstös és földes.

Ha a kávé aromáját, ízét és illatát szeretnéd leírni, a legjobb dolog, amit tehetsz, az az, hogy otthon kávé kóstolást végzel.

Végső Gondolatok

A következő alkalommal, amikor kávét főzöl vagy iszol, szánj egy plusz másodpercet arra, hogy élvezd a kávé illatát. Legyen világos vagy gyümölcsös vagy sötét és füstös, ez létfontosságú szerepet játszik a kávé ízében. Inhalálj, lélegezz ki, élvezd a pillanatot - és légy hálás a szaglásérzékedért.

Kávé íz meghatározó kerék

Letölthető PDF verziót ide kattintva érheti el!

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket