Mi a kávé aroma? Hogyan írjuk le a kávé illatát?

2022.11.20.

Egy barátom nem szereti a kávét, ezen mindaddig csodálkoztam, amíg meg nem tudtam, hogy a szaglása nagy részét elvesztette. Hirtelen értelmet nyert az egész, mert amikor a kávéról van szó, az aroma ugyanolyan fontos része az élménynek, mint az íz.

Itt beszéljünk a kávéaroma tudományos alapjairól, a kávé élvezetében betöltött fontosságáról, és arról, hogyan írhatod le úgy, mint egy kávéprofi.

Mi a kávéaroma?

Illat, íz és ízlelés

Az aroma, íz és ízlelés kifejezéseket túl gyakran felcserélve használjuk, de ezek a kávé megtapasztalásának különböző módjaira utalnak. Mielőtt mélyebbre ásnánk a kávé aromájával kapcsolatos dolgokban, tisztázzuk:

  • Az aroma az orrban és a száj hátsó részén érzékelhető szag, illat. Az aroma nagyon erősen kötődik az emlékekhez és az érzelmekhez.
  • Az íz a nyelv által tapasztalt érzés.
  • Az íz egy holisztikus fogalom, amely ízt és aromát egyaránt magában foglal. A kávé ízjegyei leírják az ivás teljes élményét.

Honnan származik a kávé aroma?

A zöld kávébab minimális aromájú; meg kell pörkölni őket, hogy létrehozzuk és felszabadítsuk azokat az illékony vegyületeket, amelyeket az orrunk képes észlelni. Az aminosavak és a cukor közötti Maillard-reakció felelős a kávé ízének nagy részéért. Ez a reakció magas hőfokon megy végbe, és sok megbarnult étel ízét okozza.

Ügyelnünk kell arra, hogy az aromák erős pörköléssel történő létrehozása nem mindig eredményes. Például a túl hosszú pörkölés fenolokat, például gvajakolt képez, amelynek hamu aromái vannak.

A kávé őrlése növeli az aromák felszabadulását azáltal, hogy megnöveli a kávé felületét, így több aromás vegyület szabadulhat fel.

A kávéfőzés még több aromát eredményez, mivel a forró víz különböző vegyületeket old ki. Ezért előfordulhat, hogy egy csésze kávénak nem olyan az illata, mint az őrölt kávéé.

A kávébab több mint 800 aromás vegyületet tartalmaz, még a bornál is többet. De érzékszerveink csak körülbelül 30-at vagyunk képesek érzékelni belőlük.

Hogyan írjuk le a kávéillatokat?

Az illat leírása kihívást jelent, de a kávészakértőknek van egy trükk a tarsolyukban. A kávékóstoló íztárcsájára hagyatkoznak a kávé leírószavaival kapcsolatos útmutatásért.

Ez a valaha készült legnagyobb és legtöbb kávészervezet együttműködésével elkészült, a kávé ízével kapcsolatos kutatás, amely új szókészletet  ad az iparági szakemberek számára.

Több tucat ízt és aromát sorol fel egy kávé leírására. Például a világos pörkölésű kávék aromáit gyakran gyümölcsösnek, virágosnak vagy lágyszárúnak jegyzi. A közepesen pörkölt kávébab lehet karamellizált, diós, fűszeres vagy csokoládés, a sötét pörkölés pedig merész aromaleírással jellemzik, mint például a füstös és a földes. James Hoffmann videója kiváló bevezetőt ad a kávékóstoláshoz:

Zárásként

Ha legközelebb kávét főz vagy iszik, szánjon egy extra másodpercet, hogy élvezze a kávé aromáját. Legyen szó világos és gyümölcsös, vagy sötét és füstös, létfontosságú szerepet játszik a kávé ízében. Lélegezz be, lélegezz ki, élvezze a pillanatot – és legyen hálás, hogy ezt megteheti!

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket