A kávé új élete – Hogyan hasznosítsuk újra a használt kávézaccot?

2022.04.12.

A „nincs hulladék” korszakunk fontos vezérelve! Hogyan használjuk fel a kávézaccot, miután lefőzték? Hogyan csökkenthető az őrölt kávéhulladék, de ami még fontosabb, hogyan lehet a használt kávézaccot újrahasznosítani! Nem hulladékról beszélünk, hanem alapanyagról!

Mielőtt továbblépnénk, nézzük meg, mi a különbség a kifejezések között

Upcycling: a hulladékot átalakítjuk, önmagában használjuk fel, hogy valami teljesen újat hozzunk létre, ami általában magasabb értékű, mint az eredeti áru. pl. PET palackból dísztárgy, kerítés vagy csónak készítése

Recycling, újrahasznosítás: a hulladék válogatása, lebontása és feldolgozása, hogy az eredeti, kiinduló terméket vagy egy folyamat végeredményeként keletkezett anyagot újra felhasználjuk ugyanarra a célra vagy egy teljesen új funkciójában. Például egy használt műanyag palackot újrahasznosítanak, és abból új műanyag palackot készítenek, amely egy bizonyos ponton ismét újrahasznosításba kerül.

Downcycling: a hulladék válogatása, lebontása és feldolgozása a nyersanyag életciklusának meghosszabbítása érdekében, mielőtt véglegesen kidobják. Például egy régi póló lábtörlőként új életet kap.

Hogyan lehet minimalizálni a hulladéktermelést?

  • A szemetet újrahasznosítani és nem kidobni (kávécsomagok, használt kávézacc).
  • Kisléptékű újrahasznosítás vagy az ipari újrahasznosításhoz való hozzájárulás
  • Bevásárlás, az igények szerint, hogy pl. minél kevesebb lejárt szavatosságú vagy el nem fogyasztott étel romoljon ránk.
  • FIFO! (= első be, első ki). Amit régebben vásároltunk azt fogyaszzuk el először

A használt kávézacc újrahasznosítása

A használt kávézacc és szűrőpapír a biohulladék közé tartozik!
Sok olyan termék létezik, amelyből a felhasznált kávézacc iparilag újrahasznosítható. Íme néhány példa az interneten található példák közül:

  • Kávéolaj mindenféle ételhez és italhoz
  • Ruházat és cipő egy igazi kávérajongónak
  • 3D-nyomtatási alapanyag szinte bármi kinyomtatásához (de nem forró tárgyakhoz)
  • Csésze és egyéb étkészlet egy fenntartható konyhához és étteremhez (papírpoharak)
  • Bútorok és dekorációk, például kanapék és lámpák a belső térre koncentráló kávézók számára
  • Bioenergia: kávé alapú üzemanyagot teszteltek a londoni tömegközlekedésben, és kávéalapú elektromos áramot használtak házak, karácsonyfák és egyéb dolgok megvilágítására
  • Szénlekötés – a káros üvegházhatású gázok eltávolítása a légkörből.
  • Kozmetikai olajok és személyes higiéniai szilárd kozmetikumok, például szappan, sampon, arcradír és hasonló termékek összetevője

A fenti lista láttán kitalálható, hogy az iparág számos kereskedelmi projektje kávézaccot gyűjt össze. Keressen rá Google-ban – előfordulhat, hogy olyan céget talál, amely már alig várja a kávézaccot!

Választási lehetőségek egy környezetbarát kávérajongó számára

Most már ismerünk néhány ötletes megoldást és bonyolult ipari eljárást a használt kávézacc hasznosítására. De mit tehetünk egyéni szinten? Sok kisebb léptékű intézkedés megtehet otthonában Ön is:

  • A kávézacc a talajt megfelelően kondicionálja. Komposztálja ahelyett, hogy hulladéklerakóba dobná!
  • Ápolja a kertjét kis mennyiségű kávézaccal, hogy javítsa a vízelvezetést, a vízvisszatartást és a levegőztetést, hogy vonzza a növények növekedésére jótékony mikroorganizmusokat – vagy egyszerűen talajtakaróként.
  • Töltse fel horgászféregdobozát őrölt kávéval, mivel a férgek szeretik ezt az anyagot.
  • Készítsen műalkotást: festményt vagy installációt.
  • Semlegesítse a szagokat például a hűtőszekrényben.
  • Tisztíthat vele ezüst étkészletet és konyhai eszközöket.
  • Elfedi a karcolásokat a fa felületeken ha ezzel kezeljük.
  • És ne feledkezzünk meg a konyhában rejlő végtelen lehetőségekről. A megmaradt kávé új életet kap például a bacon pácban, az ecetben, valamint az édes és sós péksüteményekben egyaránt.

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket