A „nincs hulladék” korszakunk fontos vezérelve! Hogyan használjuk fel a kávézaccot, miután lefőzték? Hogyan csökkenthető az őrölt kávéhulladék, de ami még fontosabb, hogyan lehet a használt kávézaccot újrahasznosítani! Nem hulladékról beszélünk, hanem alapanyagról!
Mielőtt továbblépnénk, nézzük meg, mi a különbség a kifejezések között
Upcycling: a hulladékot átalakítjuk, önmagában használjuk fel, hogy valami teljesen újat hozzunk létre, ami általában magasabb értékű, mint az eredeti áru. pl. PET palackból dísztárgy, kerítés vagy csónak készítése
Recycling, újrahasznosítás: a hulladék válogatása, lebontása és feldolgozása, hogy az eredeti, kiinduló terméket vagy egy folyamat végeredményeként keletkezett anyagot újra felhasználjuk ugyanarra a célra vagy egy teljesen új funkciójában. Például egy használt műanyag palackot újrahasznosítanak, és abból új műanyag palackot készítenek, amely egy bizonyos ponton ismét újrahasznosításba kerül.
Downcycling: a hulladék válogatása, lebontása és feldolgozása a nyersanyag életciklusának meghosszabbítása érdekében, mielőtt véglegesen kidobják. Például egy régi póló lábtörlőként új életet kap.
Hogyan lehet minimalizálni a hulladéktermelést?
- A szemetet újrahasznosítani és nem kidobni (kávécsomagok, használt kávézacc).
- Kisléptékű újrahasznosítás vagy az ipari újrahasznosításhoz való hozzájárulás
- Bevásárlás, az igények szerint, hogy pl. minél kevesebb lejárt szavatosságú vagy el nem fogyasztott étel romoljon ránk.
- FIFO! (= első be, első ki). Amit régebben vásároltunk azt fogyaszzuk el először
A használt kávézacc újrahasznosítása
A használt kávézacc és szűrőpapír a biohulladék közé tartozik!
Sok olyan termék létezik, amelyből a felhasznált kávézacc iparilag újrahasznosítható. Íme néhány példa az interneten található példák közül:
- Kávéolaj mindenféle ételhez és italhoz
- Ruházat és cipő egy igazi kávérajongónak
- 3D-nyomtatási alapanyag szinte bármi kinyomtatásához (de nem forró tárgyakhoz)
- Csésze és egyéb étkészlet egy fenntartható konyhához és étteremhez (papírpoharak)
- Bútorok és dekorációk, például kanapék és lámpák a belső térre koncentráló kávézók számára
- Bioenergia: kávé alapú üzemanyagot teszteltek a londoni tömegközlekedésben, és kávéalapú elektromos áramot használtak házak, karácsonyfák és egyéb dolgok megvilágítására
- Szénlekötés – a káros üvegházhatású gázok eltávolítása a légkörből.
- Kozmetikai olajok és személyes higiéniai szilárd kozmetikumok, például szappan, sampon, arcradír és hasonló termékek összetevője
A fenti lista láttán kitalálható, hogy az iparág számos kereskedelmi projektje kávézaccot gyűjt össze. Keressen rá Google-ban – előfordulhat, hogy olyan céget talál, amely már alig várja a kávézaccot!
Választási lehetőségek egy környezetbarát kávérajongó számára
Most már ismerünk néhány ötletes megoldást és bonyolult ipari eljárást a használt kávézacc hasznosítására. De mit tehetünk egyéni szinten? Sok kisebb léptékű intézkedés megtehet otthonában Ön is:
- A kávézacc a talajt megfelelően kondicionálja. Komposztálja ahelyett, hogy hulladéklerakóba dobná!
- Ápolja a kertjét kis mennyiségű kávézaccal, hogy javítsa a vízelvezetést, a vízvisszatartást és a levegőztetést, hogy vonzza a növények növekedésére jótékony mikroorganizmusokat – vagy egyszerűen talajtakaróként.
- Töltse fel horgászféregdobozát őrölt kávéval, mivel a férgek szeretik ezt az anyagot.
- Készítsen műalkotást: festményt vagy installációt.
- Semlegesítse a szagokat például a hűtőszekrényben.
- Tisztíthat vele ezüst étkészletet és konyhai eszközöket.
- Elfedi a karcolásokat a fa felületeken ha ezzel kezeljük.
- És ne feledkezzünk meg a konyhában rejlő végtelen lehetőségekről. A megmaradt kávé új életet kap például a bacon pácban, az ecetben, valamint az édes és sós péksüteményekben egyaránt.