2023.11.22.
Valószínűleg hallottál már a világ egyik legismertebb specialty kávéjáról, a Sumatra kávéról. A sumatrai kávé az indonéz szigetről és Észak-Szumátra régiójából származik, ahol először termesztették. Van azonban még egy ikonikus kávé ebből a régióból, amely a Sidikalang vulkáni magasföldjein terem. Ez a kávé, vagy kopi, különleges ízében rejlik.
A Sidikalang kopi, más néven Sidikalang kávé, egy Robusta kávéfajta. Ez egy indonéz kávéfajta alap, amely jól fejlődik a magas földrajzi magasságú vulkáni területeken. A Sidikalang kopi olyan ikonikus, mint a Typica kávé a kávéközösség körében.
Sidikalang egy észak-szumátrai város és régió, ahol Medan a legnagyobb város és a tartomány székhelye.
Indonézia hétféle kávéfajtával rendelkezik, mint legnagyobb exportcikkek egyike; az egyik közülük a Sidikalang kávé, amely Észak-Szumátrából származik.
A Dairi Sidikalang terület híres a Robusta kávébabok termesztéséről, mint a Sidikalang kopi. Azonban a gazdák elkezdtek Arabica kávébabokat is termeszteni. Most ez a régió mindkét típust kínálja.
A fő kávéültetvény a Dairi Sidikalang területen található, Észak-Szumátra Sidikalang városában.
Ennek a tápanyagdús vulkáni magasföldi talajnak és a régió hűvös éghajlatának mikroklímái miatt a Sidikalang kopi babok kiváló minőségűek. Vitathatatlanul néhány a legjobb szumátrai kávébabok közül.
A Sidikalang kávébaboknak magasabb a polifenol tartalmuk más kávéfajtákhoz képest. A polifenolok olyan természetes vegyületek kategóriája, amelyek antioxidánsként működnek, csökkentik a gyulladást, és segítenek megerősíteni a szervezetet számos krónikus betegséggel szemben. Akár csökkenthetik a szívbetegség, a vércukorszint, a vérrögképződés és a rák kockázatát is, valamint javíthatják az emésztést és az agyműködést.
A Sidikalang kávé emlékeztet a brazil kávéra. Azonban sajátos jellemzőkkel rendelkezik. Gazdag földes ízvilággal rendelkezik fűszeres jegyekkel, édességgel és tejkaramell tónusokkal is. Minden korty alacsony savasságú, markáns testtel és árnyalt ízprofilral rendelkezik.