Hogyan tisztítsa meg az eszpresszógépét?

2022.10.09.

A kávéfőző tisztítása a barista lét legunalmasabb része lehet, de nagyon fontos. Ha nem tisztítja megfelelően és naponta a kávéfőzőt, nem tud jó ízű eszpresszót készíteni! Nézzük meg, hogyan kell tisztítani az eszpresszógépet.

Napi takarítás

Ezeket a dolgokat mindenképpen meg kell tennie kávézója zárása után. Ha egy nagy volumenű kávézóban dolgozik, naponta többször is bölcs dolog lehet ezeket megtenni.

Fejtisztítás

Sok kávéolaj és használt kávészemcsék ragadnak a fejbe, a felsőszűrőbe és a kosárba is, amikor eszpresszót készít. Ezt szinte semmiképpen nem lehet elkerülni. Ezért nagyon fontos, hogy minden nap mossa át ezeket az eszközöket.

Feladatok

 1. Távolítsa el a kart (portafilter) a fejről.
 2. Alaposan tisztítsa meg a felsőszűrőt tisztítókefével, hogy megszabaduljon a használt kávészemcséktől, amelyek a benne ragadtak.
 3. Cserélje ki a kar főzőkosarát vakkosárra.
 4. Tegyen egy teáskanál eszpresszógép tisztítóport (például Puly) a vakkosarakba.
 5. Helyezze vissza a kart a fejbe.
 6. Kezdje el a „kávéfőzést” kávé nélkül, és tartsa bekapcsolva 10 másodpercig.
 7. Várjon 3 másodpercet, majd ismét kapcsolja be a vízellátást.
 8. Folytassa ezt 4-szer (4 x 10 mp) 3 másodperces szünetekkel.
 9. Távolítsa el a kart a fejről, és öblítse le vízzel a tisztítóport.
 10. Mossa át újra a felső szűrőt, ügyelve arra, hogy ne maradjanak vissza kávészemcsék.
 11. Helyezze vissza az öblített kart a fejre.
 12. Ismételje meg a 4 x 10 másodperces eljárást.
 13. Távolítsa el a kart a fejről, és engedjen vizet a fejből. (indítsa el a kávéfőzést kávé nélkül)
 14. Ezek után kész a gép.

Az első 4 x 10 másodperces ciklus azért történik, hogy megszabaduljunk a kávéolajoktól, amelyek a nap folyamán a felsőszűrőre és a fejre ragadtak. A második ciklus leöblíti az összes tisztítóport.

Az eszpresszógép tisztításakor érdemes elmosni a kart, mivel sok kávéolaj van rajt.

 1. Helyezze a kart és a kosarakat egy fémtálba vagy egy mosogatóba.
 2. Tegyen egy evőkanál tisztítóport a tálba vagy a mosogatóba.
 3. Töltse fel a tálat vagy a mosogatót forró vízzel úgy, hogy a portaszűrők összes fém része víz alatt legyen. Ne merítse víz alá a portaszűrők műanyag fogantyúit, mert idővel tönkre mehetnek.
 4. Áztassa így körülbelül 10-15 percig.
 5. Vegye ki az eszközöket a vízből, és mossa át forró vízzel és kefével.
 6. Helyezze vissza a kosarakat a karba, és visszahelyezheti a kart a fejbe.

Gőzkar

Természetesen a gőzkar fejét közvetlenül a gőzölés után le kell törölni, hogy a tej ne égjen a pálcára. A pálcán lévő megégett tej könnyen leoldható, ha a pálcát egy nagyon nedves ruhával 10 percig gőzöljük. Ezután a megégett tejnek csak törléssel el kell tűnnie. Soha ne használjon fémet a pálca kaparásához, mert az tönkreteszi a pálca bevonatát, és a tej még könnyebben odaég a gőzölőfejhez.

Felsőszűrők tisztítása

A felsőszűrő a fejben van, és az a feladata, hogy a főzővizet egyenletesen eloszlatva préseljék a kávékorongra. A felsőszűrők nagyon gyorsan szennyeződnek, mivel egész nap érintkeznek a kávékoronggal. A tisztításhoz csavarja ki a központi csavart, amely a felsőszűrőt tartja. Kávégéptípustól függően több alkatrészt is tarthat a csavar: szűrő, fémlemez és a csavar. Forró vízben és eszpresszógép tisztítóporban öblögessük 10-15 percig, majd keféljük le. Nagyon könnyen tisztíthatóak, ha ezt gyakran elvégezzük (használattól függően), de nehezebb lesz, ha erre csak ritkán fordítunk időt.

Kávéőrlő

A darálókés érintkezik a szemes kávéval, így ezt időnként tisztítani kell (a gyártói időtartam szerint). Könnyű, mivel használhat örlő tisztító kristály, amit csak a szokásos módon őröl. Ez eltávolítja a késekre tapadt kávéolajokat. Ez mindössze 30 másodpercet vesz igénybe, és sokat segít az örlőkés állapotának megőrzésében, valamint az őrlemény is jobb kondícióban kerül.

Tisztítás gyakorisága

A terhelés és a gyártói előírások szerint kell eljárni. A leírásunk egy kávéházi felhasználást feltételez.

Hetente tisztítandó a kar, és kifolyók (külön is tisztítandó ha nincs egybeépítve a karral)
A kifolyók elég sok kávéolajat gyűjtenek össze, és elég nagy lerakódások keletkezhetnek, ha időnként nem csavarja ki őket. Csak csavarja ki őket, és merítse őket forró vízbe és eszpresszógép tisztítóporába 10-15 percre. Öblögetés után keféljük le és csavarjuk vissza a helyükre.

Őrlő szétszerelése

Mégha hetete tisztítja darálót kristállyal, időnként szét kell szednie az alaposabb tisztításhoz. Sok kávémaradvány felgyűlhet, és az őrlő könnyen elakadhat, vagy megéghet a kávé a súrlódástól ha nem tistítja ki belülről is ( a késházat az adagolót és a „kifolyót”). Az ecset és a fapálca praktikus eszköz a darálóba ragadt kávé eltávolítására.

Végezzen napi tisztítási eljárásokat, hogy megőrizze eszpresszója kiváló minőségét. Ne feledje, hogy szennyezett gépekkel nem tud jó ízű eszpresszót készíteni!

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket