Portugál alkoholos kávé: Café Com Cheirinho

2022.12.10.

Karácsony közeledtével a nagy hidegben néha jólesik elfogyasztani egy egyszerű, az alapokhoz visszatérő alkoholos kávéitalt Com Cheirinho -t.

Mi az a Café Com Cheirinho?

A café com cheirinho az egyik legjobb portugál kávékoktél. Nevének közvetlen fordítása portugálból: „Szagos kávé”. Ez ne vegye el a kedvét, arra utal, hogy a café com cheirinho úgy készül, hogy egy kis bort, gyümölcsöt vagy törkölypálinkát – az illatuk miatt is – adnak a „Bica” portugál eszpresso kávéhoz.
A café com cheirinho-t általában emésztést serkentőként fogyasztják egy nehéz étkezés után, hasonlóan a portugál Galao-hoz vagy a mexikói carajillo-hoz. De jól illenek a hagyományos desszertekhez is, mint például a bolo de amendoa vagy a pastéis de nata.

A café com cheirinho hagyományosan portugál „Bica” kávéból készül. A Bica hasonlít egy eszpresszóhoz, de nagyobb térfogattal, inkább olasz lungó (hosszúkávé). A portugál baristák leggyakrabban arabica és robusta bab sötét vagy közepesen pörkölt keverékét használják a főzethez.

A Robusta kávébab intenzitást és extra koffeinlöketet biztosít, az Arabica pedig finomságot és árnyaltságot ad a kávénak.
A café com cheirinho erős főzött kávéval is elkészíthető, ahogyan egy Aeropress vagy Mokka edényből készül. Édesítőszert, tejet vagy tejszínt soha nem adnak hozzá.

A kávézóban használt alkoholfajták Com Cheirinho-hoz

A leggyakoribb alkoholválaszték az aguardente bagaceira (portugál gyümölcspárlat, törkölypálinkával helyettesíthető), az aguardente de medronhos (portugál gyümölcspárlat, gyümölcspálinkával helyettesíthető) vagy bor. Az Aguardente egy általános portugál kifejezés az erős szeszes italokra; a közvetlen fordítás tűzvíz. Az alkohol hozzáadható a kávéhoz, vagy ritkábban mellé tálalható.

Aguardente Bagaceira
Az Aguardente bagaceirát a legtöbb kávézóban café com cheirinho készítésére használják. Az Aguardente bagaceira szőlőtörkölyből készül, ami a szőlő héja, magja és szára, miután borrá préselték őket.

Aguardente de Medronhos
Az Aguardente de medronhos egy másik népszerű választás a café com cheirinho számára. Fermentált medronho bogyókból készül. Az eperre hasonlító gyümölcsöket leszedik, pépesítik és nedvesen tartják, amíg erjednek. A kapott folyadékot kiváló minőségű szeszes italt párolnak. Az aguardente de medronho alkoholtartalom 42 és 56 térfogatszázalék között lehet.

A forró kávé a „tűzvizes” szeszes italokkal megbolondítva kellemes és hangulatos módja annak, hogy lezárjunk egy fárasztó délelőttöt!

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket