2023.11.22.
Többségünk már átélhette az örömöt, hogy egy jól kiegyensúlyozott, édes kávét kortyolgathatott Kolumbiából vagy Costa Ricából származó kávéból főzve. De mi a helyzet Ecuadorral?
Az 1860-as évek óta Ecuador otthont ad az egyik első Coffee Typica növénynek Latin-Amerikában: a Café Criollo-nak. (Criollo Kubában is egyeduralkodó)
Mi is az a Criollo Kávé? Bár nem gyakran találod a kávébabzacskód hátoldalán a Café Criollo feliratot, valójában egy kávébabfajta. A Criollo kávé nagyon közel áll az eredeti Arabica változathoz, amit a hollandok hoztak el Közép- és Dél-Amerikába 1860-ban.
A Café Criollo is közvetlen leszármazottja az eredeti Typica kávébaboknak. Ahogyan a Maragogipe kávébabok esetében, a Criollo érzékeny a kávélisztharmatra és kártevőkre. Ráadásul a hozama viszonylag alacsony, más Arabica kávéfajtákhoz képest. Azonban egyedi ízprofiljuk és minőségük miatt sokan igyekeztek megőrizni és megerősíteni ezt az Arabica változatot.
Ahogy a specialty kávé világa elkezdte felvhozni az egyes Arabica fajtákat, melyek magasabb hozammal és ellenállóbbak a betegségekkel és kártevőkkel szemben, Ecuador elkezdte fokozatosan lecserélni függőségét a Café Criollóról. Bár népszerű volt az ecuadoriak körében, a Café Criollo alacsony hozamú volt, és nem rendelkezett kávélisztharmat-ellenállással.
Az elmúlt húsz évben a Nestlé szorosan együttműködött helyi ecuadori termelőkkel annak érdekében, hogy egy olyan Typica kávét fejlesszenek ki, amely ellenállóbb a kávélisztharmattal szemben. Habár nem teljesen varasodásállók, ezek az új fajták, mégis kulcsszerepet játszanak Ecuador jövőjének megőrzésében a kávéiparban. Rumi Duchice, az Ecuadori Café Mucallacta szerint:
... amíg a termelők ezekkel az új fákat a legjobb gazdálkodási eredményeket érik el, addig világos jövő áll a Typica előtt, legalábbis Ecuadorban.
A Nestlé vezette kávéprojekt eredményeként Ecuador évente kb. 20 000 tonna Typica kávét fog tudni termelni.
Café Criollo Csésze Profil hasonló Sumatra Sidikalang kávéjához, édes, enyhén világos és fűszeres jegyekkel rendelkezik. Emellett a csészében csokoládé, dió, tejszín, gyümölcsösség és virágos, fűszeres jegyek is felfedezhetők.