Criollo Kávé (Creole) - Ecuador Értékes Typica Kávéja

2023.03.04.

Többségünk már átélhette az örömöt, hogy egy jól kiegyensúlyozott, édes kávét kortyolgathatott Kolumbiából vagy Costa Ricából származó kávéból főzve. De mi a helyzet Ecuadorral?

Az 1860-as évek óta Ecuador otthont ad az egyik első Coffee Typica növénynek Latin-Amerikában: a Café Criollo-nak. (Criollo Kubában is egyeduralkodó)

Mi is az a Criollo Kávé? Bár nem gyakran találod a kávébabzacskód hátoldalán a Café Criollo feliratot, valójában egy kávébabfajta. A Criollo kávé nagyon közel áll az eredeti Arabica változathoz, amit a hollandok hoztak el Közép- és Dél-Amerikába 1860-ban.

A Café Criollo is közvetlen leszármazottja az eredeti Typica kávébaboknak. Ahogyan a Maragogipe kávébabok esetében, a Criollo érzékeny a kávélisztharmatra és kártevőkre. Ráadásul a hozama viszonylag alacsony, más Arabica kávéfajtákhoz képest. Azonban egyedi ízprofiljuk és minőségük miatt sokan igyekeztek megőrizni és megerősíteni ezt az Arabica változatot.

Ahogy a specialty kávé világa elkezdte felvhozni az egyes Arabica fajtákat, melyek magasabb hozammal és ellenállóbbak a betegségekkel és kártevőkkel szemben, Ecuador elkezdte fokozatosan lecserélni függőségét a Café Criollóról. Bár népszerű volt az ecuadoriak körében, a Café Criollo alacsony hozamú volt, és nem rendelkezett kávélisztharmat-ellenállással.

Az elmúlt húsz évben a Nestlé szorosan együttműködött helyi ecuadori termelőkkel annak érdekében, hogy egy olyan Typica kávét fejlesszenek ki, amely ellenállóbb a kávélisztharmattal szemben. Habár nem teljesen varasodásállók, ezek az új fajták, mégis kulcsszerepet játszanak Ecuador jövőjének megőrzésében a kávéiparban. Rumi Duchice, az Ecuadori Café Mucallacta szerint:
... amíg a termelők ezekkel az új fákat a legjobb gazdálkodási eredményeket érik el, addig világos jövő áll a Typica előtt, legalábbis Ecuadorban.

A Nestlé vezette kávéprojekt eredményeként Ecuador évente kb. 20 000 tonna Typica kávét fog tudni termelni.

Nézd meg ezt a videót a Travel with Us-tól, ahol Warren és Juli egy Ecuadori kávétúrán vesznek részt a magtól a csészéig.

Café Criollo Csésze Profil hasonló Sumatra Sidikalang kávéjához, édes, enyhén világos és fűszeres jegyekkel rendelkezik. Emellett a csészében csokoládé, dió, tejszín, gyümölcsösség és virágos, fűszeres jegyek is felfedezhetők.

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket