A kávéfajtákról

2022.01.25.

Kis történelem

A történészek szerint a kávé Afrikából származik. Kétezer évvel ezelőtt már ismerték a "helyiek".
Az Arabika talán Szudán déli része, Eritrea, Etiópia térségében volt ismert, míg a Robuszta Afrika nyugati részén volt elterjedve. Akkoriban a kávét még nem pörkölték, hanem a kávécseresznyét és a cserje levelét fogyasztották élénkítő hatása miatt. Később a kávét afrikai rabszolgák vitték Jemenbe és az Arab-félszigetre.
A 15. században már előszeretettel fogyasztották élénkítő teaként éjszakai imákhoz.
A 16. századtól kezdték el pörkölni a babokat, így már a ma is ismert kávéitalhoz hasonlót tudtak előállítani. Így tovább nőtt a kávé népszerűsége és tovább terjedt Észak- Afrikában, majd Törökországban.
A 17. században eljutott Indiába és a többi korabeli holland gyarmatra, majd Indonéziában és a Karibi térségbe is.
A 18. században megjelent Brazíliában (ma a világ legnagyobb kávétermelő országa)
A kávétermesztés manapság Ázsiában kezd egyre jobban terjedni: Vietnám, Kína

A kávéfajták

Senki sem tudja pontosan, hogy hány kávéfajta létezik, de eddig 126 fajtát rendszereztek. Afrikában számtalan fajta terem vadon is, akár csak Ázsiában és Ausztráliában.
Nagy mennyiségben, kereskedelmi céllal azonban csak a Coffea Arabicát és A Coffea Canephorát, azaz az Arabikát és a Robusztát termesztik. Kis mennyiségben (1%) termelnek még Libericát és Excelsát.
Az Afrikában őshonos ezernyi Arabika változat közül csak kevés került ki a kontinensről, ezeket Typikának hívják, ezekből alakult ki a manapság legelterjedtebbnek számító Bourbon változat.
A mai Arabika fajtáka a Bourbon és Typica keveredéséből alakultak ki.
A Robuszta (Canephora) kávécserjének is rengeteg változata ismert, ezekre egyszerűsítve csak "Robuszta"-ként hivatkoznak.

Összességében az Arabika fajták egy nehezebben termeszthető, emiatt drágább, de gazdagabb ízvilágú kávéitalt eredményeznek, míg a Robuszta egy könnyebben termeszthető, olcsóbb, kicsit kesernyésebb, magasabb koffeintartalmu, erősebb élénkítő hatású kávéváltozat.
Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik a jobb vagy a rosszabb, egyéni ízlés kérdése.
Mi az Arabika változatokat részesítjük előnyben, ez jellemzőbb inkább a "specialty" kávéirányzatra, de kínálatunkba időnként felbukkannak prémium minőségű robuszták is!

A kávé termőterületeiről majd a következő blogbejegyzésben olvashattok…

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket