A kávé termőterülete, kávétermelő országok

2022.01.27.

A világ fő kávétermesztő régiói a Rák-, és a Baktérítő között húzódnak meg. Afrikából - ahonnan származott, a kávé termesztése-, keletre és nyugatra terjeszkedett, így kialakult az úgynevezett Bean Belt.
Míg Brazília mennyiségileg uralja a piacot (közel 3 millió tonna/év), a kávétermesztő régiók a szubtrópusi és egyenlítői területeket fedik le világszerte. Valójában a kávétermesztést az 1980-as évek közepén kezdték újra bevezetni Vietnamban, amely ma már a második legnagyobb kávéexportőr.

 • Kávétermesztő régiók Amerikában:
  Észak-Amerikában Mexikó a 9. legnagyobb kávéexportőr a világon. A termelés főként az ország déli, középső és déli régióira összpontosul, és különösen jól növekszik a guatemalai határ közelében fekvő Chiapas állambeli Soconusco tengerparti területén.
 • Közép- és Dél-Amerikában:
  Guatemalában és Kolumbiában, hegyvidéki tájak és gazdag vulkáni talaj a jellemző, amely kedvez a kávétermesztésnek. A bab minőségéről és ízéről híres kolumbiai kávé Vietnam mögött a 3. legnagyobb kávéexportőr a világon. A világ legnagyobb kávészállítója azonban Brazília. Körülbelül 26000 négyzetkilométeres ültetvényekkel rendelkezik, amelyek többnyire a délkeleti államokban találhatók. Brazília ezt a a címet 150 év alatt érdemelte ki. Peru, Honduras és Costa Rica is figyelemre méltó termelő, különösen a minőség tekintetében, még ha a mennyiség a brazil termelés 4%-át sem teszi ki. A Costa Rica-i Közép-Amerika legjobb kávéi közé tartozik. A kávétermelés nagy része kisfarmokon vagy szövetkezetekben történik.
 • Afrikai kávétermesztő régiók
  A legenda szerint Etiópia a kávénövény szülőföldje. A legenda szerint: "Egy Kaldi nevű kecskepásztor észrevette, hogy nyájában kirobban az energia, miután megrágták a piros bogyókat. Érdeklődve maga is megkóstolt, és gyorsan meggyőződött arról, hogy értékes energiaforrást talált."
  Etiópia Afrika első kávétermesztő régiója (és egyben első fogyasztója is). A termelés eléri a 860 millió fontot, még mindig többnyire kézzel termesztik és szárítják, és a The Coffee and Tea Authority szigorú felügyelete alá tartozik. Érdekes módon az Etiópiával szomszédos Kenyát a francia misszionáriusok ismertették meg a kávétermesztéssel későn, a 19. század fordulóján. A kenyai termelés szerénynek tekinthető, a mindössze évi 51 000 tonnával, a kávézás egyik fő szereplője, és világszerte nagyon keresett.
 • Ázsia kávétermesztő régiói
  Vietnam a 19. században már szerepelt a kávétermesztési térképen, erős gazdasági tervként fejlesztették a termővidékeiket. A vietnami háború megszakította a termelést, amely végül újraindult, bár meglehetősen alacsony szinten. Az 1980-as évek közepén a kávéfarmok magántulajdonba vételének engedélyezése ismét lendületet adott az ágazatnak. Azóta a vietnami termelés folyamatosan növekszik, 2014-ben elérte a 1,3 millió tonna/év termésmennyiséget, közvetlenül Brazília mögött. Nem szabad kihagyni a régió egzotikus szigeteit mint Jáva és Szumátra, az indonéz szigetek, amelyek a kávéjuk minőségéről híresek.
  A kávé előállítása Jáván a 17. században kezdődött, a hollandok kezdeményezésére, akik elkezdték exportálni a világ többi részébe. Az indonéz kávétermelés a globális export nagyjából 6%-át teszi ki, de kiemelkedő minőségű "specialty" biztosít a világnak.

Sok más országban is termelnek kávét, még az Egyesült Államokban is (főleg a Big Islanden, Konában).
Az amerikai felnőttek több mint fele minden nap iszik egy kávét. A The Atlantic ezen cikke szerint azonban az Egyesült Államok még a fogyasztás szempontjából sem szerepel a legjobb tíz ország között. Hollandia vezeti ezt a listát, napi 2,4 csészével.

Manapság nagy kávétermesztő régióktól, mint például Brazília, Vietnam vagy Kolumbia,
a kisebb termelőkig, mint Peru vagy Kenya, mind-mind vásárolhatunk pörkölt kávét.
Szerencsések vagyunk, hogy a kávé ízeinek széles skáláját élvezhetjük nap, mint nap szerte a világon.

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket