Venezuelai Kávé - Miért Érdemelne Több Hírnevet

2023.11.01.

Kolumbia az egyik legnagyobb kávétermelő a világon, de tudtad-e, hogy keleti szomszédja olyan kávét termel, ami éppoly méltó lenne a figyelemre? Venezuelában termesztik az egyik legjobb kávét, amit valószínűleg sosem kóstoltál.

A világ legjobb kávébabjainak többsége Közép- és Dél-Amerikából származik. Míg a Bolíviában termelt kávé és a Costa Rica-i kávék kapnak elég figyelmet a specialty kávéiparban, Venezuelát gyakran figyelmen kívül hagyják. Ez sajnálatos, mert régen Venezuela kávéipara egyenrangú volt a nyugati szomszédjával, Kolumbiával.

Olvass tovább, hogy többet megtudj a venezuelai kávéról – történetéről, kávétermelésről, termőterületekről, csésze profilról, főzési módszerekről – és arról, hogy hogyan juthatsz hozzá ezekhez a ritka kávészemekhez.

Venezuela délre fekszik a Karib-tengertől Dél-Amerika északi partján. Nyugaton Kolumbiával, délen Brazíliával határos – két kávétermelő óriással.

Földrajzilag a országot négy különböző régióra oszthatjuk:
Venezuelai Fennsíkok, Maracaibo, Los Llanos és Guiana. Venezuela népességének többsége a hegyek közötti völgyekben él, amelyek a venezuelai fennsíkokat alkotják. Az ország több mint felét azonban a Guiana régióként ismert fennsíkok uralják, amelyeknek része az Angel Fals, a világ legmagasabb vízesése.

A venezuelai kávétermelés főként a Maracaibo alacsony területeintörténik nyugaton és a venezuelai fennsíkokon, amelyek az Észak-Andok hegyvonulatának részei.

A kávéültetvények tengerszint feletti magassága átlagosan 300-1500 méter között van a Maracaibo és a venezuelai fennsík régiókban.

Az összes venezuelai kávé vagy teljesen, vagy részben árnyékban nő olyan ökoszisztémákban, amelyek sokféle növényt és fát foglalnak magukban.

Mind Robuszta, mind Arabika babokat termesztenek az ország egész területén, de két régió kiemelkedik.

1./ Maracaibo mélyföld: Ebben a régióban különböző kávétermő területek vannak, de ezeket a kávékat általában Maracaibo-kávéknak nevezik – azért, mert ezeket a kávékat a Maracaibo kikötőn keresztül exportálták.

A venezuelai kávétermelés ezen régiójában négy változatot termelnek, az államok nevével ellátva:

Cucuta, Merida, Trujillo, Tachira.
Ezen régióban főként Bourbon, Typica, Mundo Novo és Caturra arabica változatokat termesztenek.

2./ Venezuelai fennsíkok. Ebben a régióban termesztett kávét Caracas-kávénak nevezik, a Caracas főváros nevéről. Magasabb fekvése és a Karib-tengerhez való közelisége miatt a Caracas kávék enyhe ízűek és hasonló csésze profilúak a Karib-tenger szigeteinek sok kávéjához.

A venezuelai kávé általában kevésbé savas, mint más Közép- és Dél-Amerikai kávék. A legmagasabb minőségű venezuelai kávét "lavado fino"-nak nevezik. Szó szerinti fordításban „finom mosott”, ezek a babok mosott feldolgozásúak és általában gyümölcsös ízeket eredményeznek.

A Marida a legenyhébb a legismertebb Maracaibo kávék között. Közepes testtel és enyhe savassággal rendelkezik. A Tachira és a Cucuta Maracaibo kávék élénkebb ízvilágot és jó testet eredményeznek. A venezuelai fennsíkok kávéja a Karib-tengeri kávéhoz hasonlóan édes, kellemes ízvilággal.

Mennyire Fontos a Kávé a Venezuelai Kultúrában? A venezuelaiak történelmileg feketekávét ittak pékségben vagy otthon főzve. Azonban egyre több harmadik hullámú venezuelai kávézó nyílik, ahol minőségi kávét szolgálnak fel. Pietro Carbone, a La Academia del Caffe és az Espresso Carbone alapítója tanítja Venezuela fiatalabb generációját arra, hogy pörköljék a kávét és különleges kávéitalokat készítsenek.

A kávé a következő bor lesz. Az ízek egyre jobbak nemcsak a termelők erőfeszítéseinek köszönhetően, hanem az új főzési módszerek miatt is.

A venezuelaiak hagyományosan otthon készítik a kávét egy guayoyo nevű, szűrőn át főzött módszerrel. Ez a merítési módszer fűszerekkel és papelonnal, egy pelyhes barna nádcukorral párosul.

2001 óta Venezuela kávétermelése kevesebb mint egy százalékát teszi ki a világ össztermelésének.

A talajerózió, a hiperinfláció és a kormányzati szabályozások megnehezítették a venezuelai kávékultúra fejlődését. Majdnem az összes helyben termelt kávét az országon belül fogyasztják el, még akkor is, ha a hiperinfláció miatt a helyi fogyasztás kevésbé megfizethetővé vált.

A hiperinfláció nehezebbé tette a venezuelai kávétermelők életét, szűkítve a nyereségüket. Az agrár ellátási hiány miatt lehetetlenné vált a szükséges gombaölő szerek, műtrágyák és felszerelések beszerzése egy kávéfarm számára. A magas minőségű mezőgazdasági ellátások hiánya miatt a venezuelai kávé minősége visszaesik, ami kevésbé versenyképessé teszi az exportpiacokon.

A venezuelai kávé kipróbálásának legjobb módja az ha elutazol Venezuelába egy tökéletes csésze kávéért.

Összességében: A venezuelai kávészemek ritkaságok a minőségi kávé világában, de csésze profiljuk megéri az utazás árát. Látogass el a Maracaibo régióba közepes testű, enyhén édes és gazdag kávékért. Vagy próbáld ki a venezuelai fennsíkok kávéját egy lágyabb, édesen kellemes ízzel, minden Karib-tengeri hangulattal.

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket