Nők a kávétermesztésben Mexikó Chiapas kávétermő vidéken

2022.02.10.
  • Termelő: Rosalba Cifuentes, Mayan Harvest
  • Tengerszint feletti magasság: 1550 m
  • Fajta: Bourbon és Typica
  • Betakarítási időszak: dec - márc
  • Minősítés: SHG EP (SHG: magasan 1350m felett alacsony hőmérsékelten lassan termeszetett kávébab; EP: kézzel válogatott kávébab)
  • Feldolgozás: Mosott

Bella Vista egy kis település Chiapas Sierra szívében, Mexikó déli részén, Guatemalával határos. Lakossága körülbelül 2000 fő.
Tele van gyönyörű zöld hegyvidéki tájakkal és gazdag agyagos ásványi talajjal. Körülbelül 200 km-re van Mexikó egyik legnagyobb vízierőművétől is, amely az Angostura-gátban található.
Rosalba Cifuentes Tovia, a Mayan Harvest Coffee alapítója olyan termelőkkel dolgozik együtt, akik családi vállalkozások Bella Vista városában vagy annak szomszédságában.
Ezek a kistermelők a Mayan Harvest Coffee beszállítói, cserébe technológiát kapnak, hogy javítsák betakarítási és feldolgozási gyakorlatukat, és versenyképesebb árat kapjanak kávéjukért.
Rosalba fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy megélhetést biztosítson tagjainak, továbbá orvosi segítséget nyújt számukra. Szervezete körülbelül 100 kistermelőre nőtt, amelyek közül körülbelül 60 nő.
Szándékosan három kávécsoportra osztotta produkcióját. A Women’s Coffee vagy a „Cafe de Mujeres” egy olyan női gazdálkodó csoport, amely
Bella Vista településen lakik. Ez az ágazat a La régióiban található Rinconada, El Progreso, Union Progreso és Barrio Montana települések.
Rosalba szerint, hogy a környéken sok a „machismo”. A férfi sovinizmus máig megmaradt, és ez sajnos a nők elszigeteltségét eredményezi.
Ezzel projekttel, reméli, hogy javítani fog a női producerek imázsán munkájuk népszerűsítésével.

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket