A pörkölés erőssége: világos, közepes és sötét

2022.02.21.

Mi különbözteti meg a világos pörkölt kávét sötétebb társaitól? Kiderült, nagyon sok! Fedezze fel, milyen ízekre számíthat a kávé pörkölési foka alapján.

Az arabika kávébab jól ismert csokis ízvilágáról és összetéveszthetetlen illatáról. Az összes kávé íz, egy kis zöld mag belsejébe van zárva. Ahhoz, hogy elérjük azt a fantasztikus aromát, amely minden korty után azt mondja, hogy „ahh”, először meg kell történnie egy kis átalakulásnak. Ez az, amit ebben a cikkben megvizsgálunk. Olvasson tovább, hogy megtudja, a pörkölés miként határozza meg annak az íznek a kulcsát, amelyet a reggeli főzés során meg fog kóstolni.

A pörkölt kávé fajtái

Ugyanaz a kávébab egészen más ízprofilt kínálhat a pörkölési folyamattól függően. Ahogy a bab felmelegszik, elkezdenek fejlődni az értékes aromavegyületek. A pörkölőmesterek pontosan tudják, mikor kell leállítani ezt a folyamatot, hogy a legcsodálatosabb ízeket érjék el. Általában három fő pörkölt kávé közül választhatnak: világos, közepes és sötét (persze ezt lehet még tovább bontani, finomítani, de a lényeg a végén dől el). Íme, mi teszi mindegyiküket olyan különlegessé nekünk, kávéimádóknak.

Könnyű pörkölt kávé a tökéletes aromás élményért:
A világosra pörkölt szemes kávét azonnal felismeri. Gyönyörű világosbarna színűek, felületükön nincs olaj. A könnyed pirított íze is összetéveszthetetlen: sok élénk gyümölcsös és virágos ízzel, amelyek pompásan egyesülve egy élénk és lédús italt alkotnak, savanyú csavarral. Ennek a csodálatos kombinációnak a megvalósításához a szakértő pörkölők 180-195 Celsius fok közötti hőmérsékletre melegítik a szemes kávét, majd türelmesen várnak a jellegzetes reccsenő hangra (más néven „first crack”). Ez annak a jele, hogy a bab enyhén megpörkölődött, és azonnal le kell hűteni, különben - a továbbra is csábító - közepes pörkölés lesz belőle.

Közepes kávépörkölés az aroma és a sav tökéletes egyensúlyáért:
A 200-210 Celsius-fok közötti hőmérsékletet az ízletes, közepes pörkölés tartománya. Ez olyan kávéfogyasztók kedvence, akik az aromára és a savasságra egyaránt a megfelelő keverékben vágynak, így kétségtelen, hogy te is imádni fogod. Közepes pörkölésnél semmi sem megy túlzásba. Íze tökéletesen kiegyensúlyozott: nem túl sok és nem túl kevés. Az általunk pörkölt kávéknál ezt a pörkölési szintet alkalmazzuk leggyakrabban.

Sötét kávépörkölés a merész ízért és robusztus testért:
A pörkölt egészen sötétbarna kávébab 215-220 Celsius-fok körüli és valamivel magasabb hőmérséklet eredménye. Ez a kávépörkölési fokozat intenzív és erőteljes ízekkel, savasság nélkül, növekvő keserű ízzel és hosszantartó ízzel érkezik. A sötét kávépörköléseket nem csak a színprofiljukról ismeri fel, hanem a kávébab felületén lévő olaj fényéről is. Ez az ízvilág emlékeztet a régebbi-, klasszikus-, olaszos-, kesernyésebb ízű kávékra. Ha szereti az étcsokoládé jegyeket vagy akár a fűszeres csavarokat a kávéjában, a sötétebb pörkölések alkalmasabbak kedvenc ízélményének átadására.

Világos és sötét: mi a különbség?

Most, hogy az összes kávépörkölési szintet elértük, mi a különbség a világos és a sötét pörkölés között? Mindkettő izgalmas élmény, ha tőlünk kérdez, de különböző előnyökkel járnak a kávérajongók számára.

Hőfok

Először is, a világos és a sötét pörkölések közötti nyilvánvaló különbség a pörkölőgépben lévő hő intenzitása. Alacsonyabb hőt alkalmazunk, hogy a világosbarna színt kapjuk a világosra pörkölt szemes kávéért. Az intenzívebb sötét pörkölésnél a hőmérséklet akár 220 Celsius fokot is elérhet. De ne aggódj! A professzionális pörkölők tudják, hogyan állítsák be a legmagasabb hőmérsékletet, hogy a legmerészebb ízeket érjék el anélkül, hogy a szemes kávét megégetnék.

Íz összetettsége

A könnyű pörkölt kávé sokféle ízzel zsonglőrködik. A gyümölcsös, virágos és gyógynövényes jegyek gyönyörűen kombinálódnak, és könnyen felismerhetők. Világosabb színekkel is kiemeli az eredet tipikusságát, az eredetére utaló ízjegyeket, a zöld kávé feldolgozás eljárását (mosott, natúr, honey…) és a gazda minden csodálatos munkáját. A sötét kávépörkölések mindent az intenzitásra és a tartósságra utalnak, nagyon eltérő ízprofillal. De az igényes ízlelőbimbók meg tudják különböztetni az étcsokoládé, a pörkölt dió, a fűszerek és még az édesgyökér jegyeit is egyes kávéitalokban. Szóval érdemes velük próbálkozni!

Savasság szintje

A világosra pörkölt baboknak magasabb a savtartalma, mint a sötétebbek. Ezért tartsa ezt szem előtt, amikor a kávé típusát választja

Test

A világos pörkölésű kávé vékonyabb, mint a sötét pörkölés robusztusabb profilja.

Melyik kávépörkölés minősége jobb: világos vagy sötét pörkölésű?

Végső soron saját ízlési preferenciáitól függ, hogy dönt-e a világosabb és a sötétebb fokozat között. Az enyhén pörkölt kávébab azonban gyönyörűen megmutatja minden belső ízét és aromáját. Ez az oka annak, hogy sok prémium és különleges kávékínálat hajlamos világos pörkölést használni. A sötét pörkölés csökkenti az eredet egyedi ízeit (terroir), miközben növeli magának a végterméknek az egyszerűbb , szűkebb ízvilágát. Ezért is használható néha az aromahiány elfedésére, amikor gyengébb minőségű kávébab is része a folyamatnak. A szakszerűen elkészített sötét pörkölés azonban intenzív élményével még mindig elcsábíthatja a kávé ínyenceit.

Mindez az ízekről és aromákról szóló elmélkedés arra késztetett bennünket, hogy elgondolkodjunk, mitől olyan egyedi a kávé. Tehát, ha Ön is olyan, mint mi, és szeretne egy újabb koffeintudást, miért ne tegyen egy gyors utazást az egyeredetű kávé és az egyedi italok csodálatos világába, amelyeket ezek a babok készíthetnek számunkra?

Cégünk kínálatában legnagyobb számban a közepes pörkölésű változatokat találja meg (szigorúan a first crack után leállítva a pörkölési folyamatot), de időnként vagy akár kérésre is szívesen készítünk egészen világos változatokat is.
A nagyon sötét pörkölés helyett a kesernyésebb ízprofilt időnként némi prémium robuszta hozzáadásával is elősegítjük, de erről minden kávétermékünknél pontos tájékoztatást kap!

Jó kávézást kívánunk!

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket