2023.11.22.
Mi különbözteti meg a világos pörkölt kávét sötétebb társaitól? Kiderült, nagyon sok! Fedezze fel, milyen ízekre számíthat a kávé pörkölési foka alapján.
Az arabika kávébab jól ismert csokis ízvilágáról és összetéveszthetetlen illatáról. Az összes kávé íz, egy kis zöld mag belsejébe van zárva. Ahhoz, hogy elérjük azt a fantasztikus aromát, amely minden korty után azt mondja, hogy „ahh”, először meg kell történnie egy kis átalakulásnak. Ez az, amit ebben a cikkben megvizsgálunk. Olvasson tovább, hogy megtudja, a pörkölés miként határozza meg annak az íznek a kulcsát, amelyet a reggeli főzés során meg fog kóstolni.
Ugyanaz a kávébab egészen más ízprofilt kínálhat a pörkölési folyamattól függően. Ahogy a bab felmelegszik, elkezdenek fejlődni az értékes aromavegyületek. A pörkölőmesterek pontosan tudják, mikor kell leállítani ezt a folyamatot, hogy a legcsodálatosabb ízeket érjék el. Általában három fő pörkölt kávé közül választhatnak: világos, közepes és sötét (persze ezt lehet még tovább bontani, finomítani, de a lényeg a végén dől el). Íme, mi teszi mindegyiküket olyan különlegessé nekünk, kávéimádóknak.
Könnyű pörkölt kávé a tökéletes aromás élményért:
A világosra pörkölt szemes kávét azonnal felismeri. Gyönyörű világosbarna színűek, felületükön nincs olaj. A könnyed pirított íze is összetéveszthetetlen: sok élénk gyümölcsös és virágos ízzel, amelyek pompásan egyesülve egy élénk és lédús italt alkotnak, savanyú csavarral. Ennek a csodálatos kombinációnak a megvalósításához a szakértő pörkölők 180-195 Celsius fok közötti hőmérsékletre melegítik a szemes kávét, majd türelmesen várnak a jellegzetes reccsenő hangra (más néven „first crack”). Ez annak a jele, hogy a bab enyhén megpörkölődött, és azonnal le kell hűteni, különben - a továbbra is csábító - közepes pörkölés lesz belőle.
Közepes kávépörkölés az aroma és a sav tökéletes egyensúlyáért:
A 200-210 Celsius-fok közötti hőmérsékletet az ízletes, közepes pörkölés tartománya. Ez olyan kávéfogyasztók kedvence, akik az aromára és a savasságra egyaránt a megfelelő keverékben vágynak, így kétségtelen, hogy te is imádni fogod. Közepes pörkölésnél semmi sem megy túlzásba. Íze tökéletesen kiegyensúlyozott: nem túl sok és nem túl kevés. Az általunk pörkölt kávéknál ezt a pörkölési szintet alkalmazzuk leggyakrabban.
Sötét kávépörkölés a merész ízért és robusztus testért:
A pörkölt egészen sötétbarna kávébab 215-220 Celsius-fok körüli és valamivel magasabb hőmérséklet eredménye. Ez a kávépörkölési fokozat intenzív és erőteljes ízekkel, savasság nélkül, növekvő keserű ízzel és hosszantartó ízzel érkezik. A sötét kávépörköléseket nem csak a színprofiljukról ismeri fel, hanem a kávébab felületén lévő olaj fényéről is. Ez az ízvilág emlékeztet a régebbi-, klasszikus-, olaszos-, kesernyésebb ízű kávékra. Ha szereti az étcsokoládé jegyeket vagy akár a fűszeres csavarokat a kávéjában, a sötétebb pörkölések alkalmasabbak kedvenc ízélményének átadására.
Most, hogy az összes kávépörkölési szintet elértük, mi a különbség a világos és a sötét pörkölés között? Mindkettő izgalmas élmény, ha tőlünk kérdez, de különböző előnyökkel járnak a kávérajongók számára.
Először is, a világos és a sötét pörkölések közötti nyilvánvaló különbség a pörkölőgépben lévő hő intenzitása. Alacsonyabb hőt alkalmazunk, hogy a világosbarna színt kapjuk a világosra pörkölt szemes kávéért. Az intenzívebb sötét pörkölésnél a hőmérséklet akár 220 Celsius fokot is elérhet. De ne aggódj! A professzionális pörkölők tudják, hogyan állítsák be a legmagasabb hőmérsékletet, hogy a legmerészebb ízeket érjék el anélkül, hogy a szemes kávét megégetnék.
A könnyű pörkölt kávé sokféle ízzel zsonglőrködik. A gyümölcsös, virágos és gyógynövényes jegyek gyönyörűen kombinálódnak, és könnyen felismerhetők. Világosabb színekkel is kiemeli az eredet tipikusságát, az eredetére utaló ízjegyeket, a zöld kávé feldolgozás eljárását (mosott, natúr, honey…) és a gazda minden csodálatos munkáját. A sötét kávépörkölések mindent az intenzitásra és a tartósságra utalnak, nagyon eltérő ízprofillal. De az igényes ízlelőbimbók meg tudják különböztetni az étcsokoládé, a pörkölt dió, a fűszerek és még az édesgyökér jegyeit is egyes kávéitalokban. Szóval érdemes velük próbálkozni!
A világosra pörkölt baboknak magasabb a savtartalma, mint a sötétebbek. Ezért tartsa ezt szem előtt, amikor a kávé típusát választja
A világos pörkölésű kávé vékonyabb, mint a sötét pörkölés robusztusabb profilja.
Végső soron saját ízlési preferenciáitól függ, hogy dönt-e a világosabb és a sötétebb fokozat között. Az enyhén pörkölt kávébab azonban gyönyörűen megmutatja minden belső ízét és aromáját. Ez az oka annak, hogy sok prémium és különleges kávékínálat hajlamos világos pörkölést használni. A sötét pörkölés csökkenti az eredet egyedi ízeit (terroir), miközben növeli magának a végterméknek az egyszerűbb , szűkebb ízvilágát. Ezért is használható néha az aromahiány elfedésére, amikor gyengébb minőségű kávébab is része a folyamatnak. A szakszerűen elkészített sötét pörkölés azonban intenzív élményével még mindig elcsábíthatja a kávé ínyenceit.
Mindez az ízekről és aromákról szóló elmélkedés arra késztetett bennünket, hogy elgondolkodjunk, mitől olyan egyedi a kávé. Tehát, ha Ön is olyan, mint mi, és szeretne egy újabb koffeintudást, miért ne tegyen egy gyors utazást az egyeredetű kávé és az egyedi italok csodálatos világába, amelyeket ezek a babok készíthetnek számunkra?
Cégünk kínálatában legnagyobb számban a közepes pörkölésű változatokat találja meg (szigorúan a first crack után leállítva a pörkölési folyamatot), de időnként vagy akár kérésre is szívesen készítünk egészen világos változatokat is.
A nagyon sötét pörkölés helyett a kesernyésebb ízprofilt időnként némi prémium robuszta hozzáadásával is elősegítjük, de erről minden kávétermékünknél pontos tájékoztatást kap!
Jó kávézást kívánunk!