Mi történik egy kávéfarmon? A szemes kávé útja a cserjétől a zöld kávéig

2022.08.01.

Elgondolkozott már azon, hogy mi történik egy kávéfarmon, mielőtt egy kávépörkölő megpörköli a babot? A kávéfarmok különböző méretűek, és mindegyiknek más a gazdálkodási és feldolgozási módja.

Egy kenyai kávé útja

A kávécserjét a kávécseresznye magjából (=babból) termesztik, és a fiatal kávépalántát egy faiskolában előnevelik, mielőtt végső rendeltetési helyükre ültetnék.

A kávécserjén minden virág egy jövőbeli kávécseresznye jele néhány hónap múlva. A virágzás megkezdi a növény termési időszakát. (Ültetés után 5 évvel)

Körülbelül két hónappal a virágzás után zöld kávécseresznye kezd megjelenni az ágakon. A képen látható cseresznye még nyers, így 4-8 hónapra lesz szüksége, hogy mélyvörös cseresznyévé érjenek.

Ezek a piros és sárga cseresznyék már majdnem készen állnak a szedésre.

Amint a cseresznye mélypiros, érett: készen áll a szedésre. Ahogy a képen is látható, nem minden cseresznye érik egyszerre, így a betakarítás nem végezhető el egyszerre ,nem gépesíthető.

A piros kávécseresznyét a feldolgozóállomásra szállítják.

A cseresznyét feldolgozás előtt szétválogatják, így a nyers és túl érett terméseket eltávolítják a tételből.

A mosott kávé feldolgozása során a cseresznyéket pépesíteni kell, mielőtt a bab erjeszthető és mosható lenne. Pépesítéskor a cseresznye gyümölcshúsát hámozógéppel ("malom") távolítják el.

És így néz ki a bab pépesítés után.

A babon még maradt némi gyümölcshús és nyálka, ezért a babot 24-48 órán keresztül víztartályban kell erjeszteni. Az erjesztés fokozza a bab élénk és savas ízét.

Erjedés után a babot friss vízzel átmossák.

A mosás és az erjesztés a babot meglehetősen nedvessé teszi, ezért át kell helyezni a szárítóállomásra. Afrikában gyakori, hogy emelt ágyakat használnak a szárításhoz.

A babnak az éghajlattól (hőmérséklet, nedvesség és napfény) függően 10-22 órán át kell száradnia.

Szárítás közben a babot folyamatosan mozgatni kell, hogy ne penészesedjen.

A hibás babot ki kell válogatni a jók közül, hogy ne rontsa a termék minőségét. A kávé hibája azt jelenti, hogy a bab nem felel meg a szabványoknak, vagy az alakja állapota miatt a kávéfeldolgozás, pörkölés következtében tönkremehet. A babon gyakran vizuálisan is láthatóak a hibák (fekete, repedezett, látható penész stb.), de néhány hiba a pörkölés után látható vagy ízlelhető.

Forrás: baristainstitute

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket