Thai Kávé - Izgalmas Ízek a Thai Kávévilágból

2023.05.02.

A minőségi kávé térhódítása Thaiföldön is kezd észrevehetővé válni. A fiatal generáció inkább a kávét részesíti előnyben a teánál, és válaszul a kávétermelés is felpörgött.

Ebben a cikkben felfedezzük a thai kávéipart. A fiatalok által irányított élénk kávékultúrát és a kreatív feldolgozási módszereket.

Thai Kávétermelésről

Thaiföld a délkelet-ázsiai régió harmadik legnagyobb kávétermelője, évente mintegy 30 000 tonna kávét termel. Azonban a kereslet messze meghaladja a kínálatot; éves thai kávéfogyasztás több mint 80 000 tonna!

A Thai Kávé Története

Bár már az 1900-as évek elejétől léteztek Robuszta ültetvények. Thaiföld déli részén, a kávé csak az 1970-es évektől vált a kereskedelmi termesztés részévé az országban. Ezt megelőzően a thaiföldi északi része volt a hírhedt „Arany Háromszög”, a herointermelés központja.

A Király 1976-ban bejelentette a „Királyi Projektet”. Célja az volt, hogy helyreállítsa az ökoszisztémát, javítsa az ország nemzetközi hírnevét, és bevezesse az új készpénzkultúrát a helyi gazdáknak, ideértve a kávécseresznyét is. Elültették a két ősi kávéfajtát, a Typicát és a Bourbont, és sok korábbi Arabika növény is fennmaradt.

Termőterületek, Éghajlat és Fajták

Thaiföld kávétermelése és fogyasztási szokásai földrajzi felosztás szerint:

Bangkok déli részén találhatók a Robuszta ültetvények. Néhány kávézó még mindig kínálja. Észak-Thaiföldön szinte lehetetlen Robusztát találni.

Az Arabica babokat főként az ország északi részén termesztik, Chiang Mai, Chiang Rai és Mae Hong Son tartományokban. Ezek a területek viszonylag magas fekvéssel, hűvös éghajlattal és elegendő csapadékkal rendelkeznek a minőségi kávé termesztéséhez.

A Typicá-t és a Bourbon-t továbbra is termesztik, de kihívásokkal szembesülnek a kártevők és betegségek iránti érzékenység miatt. Mint másutt is, a hibridek népszerűvé váltak. Thaiföld saját hibrid kávénövényt fejlesztett ki, a Chiang Mai 80-at, amely ötvözi a Catimor betegségek elleni ellenállását az SL-28 csészének minőségével.

Az ország déli felében alacsonyabb fekvésű farmok találhatók nagyobb napfény expozícióval. Itt kizárólag Robustza kávét termesztenek, főként azonnali kávéfogyasztáshoz.

Ízprofilok és Feldolgozási Módszerek

Thaiföldön a Föld legfiatalabb gazdái vannak, átlagosan 25-35 éves korral. Ez jelentősen befolyásolja a kávészektort.

A fiatal gazdák hajlandóak innoválni és kísérletezni, Thaiföld így vált a kreatív kávéfeldolgozási módszerek forrásává.

Különleges feldolgozási módszerek különleges ízeket eredményeznek, amelyek segítenek kiemelni a kávé sokoldalúságát. Nem minden kísérlet sikeres, de a kreativitás hajtja előre a szektort.

Thai Kávé Kóstolási Jegyzetek

A thai kávé gyakran alacsony savtartalmú, gazdag állagú és szirupos édességű. A tipikus ízjegyek a barna cukor, csokoládé, narancs, citrus és enyhe földesség - hasonlóan az indiai, szumátrai és szulaveszi kávészemekhez.

Thai Kávékultúra

Thaiföld hosszú ideje teafogyasztó ország volt, de a jelenlegi generáció kávéforradalmat indított el. A hazai kávészektor becsült értéke 1 milliárd dollár, ebből 33 millió dollár a minőségi kávé. Napjainkban Chiang Mai otthont ad számos minőségi kávézónak.

Thaiföldet nemzetközileg talán a thai jégkávé miatt ismerik leginkább, de a kávézó tulajdonosok a hazai trendek változásaira hívják fel a figyelmet. Az Espresso Yen egy népszerű hűtött keverék, espresso, tej és sűrített tej kombinációjával. A Dirty Coffee egy hideg pohár tej, amelyet friss espresso lövéssel koronáznak meg.

Top Thai Kávémárkák

Thai kávét kihívás beszerezni Thaiföldön kívül, mivel nagyon kevés kávét exportálnak, és a kormány helyi fogyasztásra ösztönzi a kávéra nagy vámokkal.

Teszt: Zluekoff Thai A1 Peaberry Pörkölési szint: Közepes

Kóstolási jegyzetek: Cseresznye, Tejcsokoládé, Földesség Készítés: Espresso, Moka edény, French press A Bluekoff egy könnyen beszerezhető arabica kávémárka. Ez az organikus, közepesen pörkölt kávé Chiang Mai tartományból származik. A peaberry babok összetett ízvilágot kínálnak, cseresznye, tejcsokoládé, barna cukor és enyhe citrusos savasság jegyeivel. Az enyhe földesség és a nehéz test teszi ezeket a babokat kiválóvá espresso vagy Molka edényben főzve.

Végső Gondolatok

Thaiföld egy feltörekvő kávérégió, amit érdemes figyelemmel követni, különösen mivel a thai kávéipar csak 50 éves. Az új generáció a minőségi kávét követeli, és a fiatal kávétermelők szeretnék nekik a legjobb kávészemeket szállítani, így rengeteg növekedési potenciál rejlik benne.

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket