San Ramon Kávéfajta - A Costa Ricai Kávékülönlegesség

2023.06.10.

Costa Rica, és itt különösen San Ramon városa ismert a "Költők és Elnökök Városaként". De talán inkább a kiváló kávé városaként kellene ismertnek lennie! Costa Rica széles körben elismert az egyik legjobb helyként a Földön a minőségi kávé termesztésére. És a San Ramon fajta, gazdag kakaós jegyeivel és finom citrusos savasságával, az ország egyik legjobb kávéjának számít.

A San Ramon egy Arabica kávébab, amely a Typica változattal rokon. A nevét San Ramon városról kapta, amely Costa Rica agrárközpontja, mindössze 27 mérföldre az Alajuela tartománytól északkeletre. A kávéültetvények a város körül találhatóak.

A Costa Ricában termesztett San Ramon kávébabokat azzal az ismertetőjellel lehet rendelkeznek, hogy törpe méretű kávénövényekről szedik, rövid ágakkal és kevesebb bogyóval.

Ezeket a kávénövényeket magas fekvésen termesztik, szinte vagy teljesen vegyszermentesen. Egyes hivatalos tudományos tanulmányok szerint lenyűgözően ellenállóak a széllel szemben, és ellenállnak a szárazságnak és a betegségeknek.

A San Ramon-t kitenyésztették a kávécseresznye rozsdabetegséggel szemben ellenállóvá. Ezek az eredmények fontos következményekkel bírnak a jövőbeni, betegségekkel szemben ellenálló rozsdabiztos, magas hozamú kávéfajták kifejlesztése szempontjából.

San Ramon Kávébab Ízjegyei

A San Ramon kávébabok édesek, gazdag aromával, sötét kakaós jegyekkel és kiegészítő citrusos savassággal rendelkeznek. A San Ramon-t változatot árnyékos területeken termesztik Costa Rica magas fekvésű területein. Ez lassítja a cseresznyék érését, magasabb természetes cukorértékeket és összetettebb ízeket eredményezve. Minden csésze kávé testes, kandírozott gyümölcsös és gyömbéres utóízzel.

Főzési Módszerek

A San Ramon kávék rendkívül sokoldalúak az öröklött édességük és finom savasságuk miatt. Szinte minden főzési módszer ízletes csésze kávét eredményez. Ha a főzet komplexitását és finomabb ízeket szeretnéd hangsúlyozni, a Home Grounds egy Chemex vagy V60 pour-over módszert javasol. Ha inkább a bab teljes testét és csokoládé ízeit szeretnéd hangsúlyozni, egy Frenchpress, kotyogó vagy eszpresszógép gazdag és megnyugtató kávét eredményez.

Összegzés

Ez a kávéfajta Costa Rica "Költők és Elnökök Városában" nő. Ezek a törpe méretű kávénövények viszonylag alacsony terméshozammal rendelkeznek, de kivételesen ellenállnak mindannak, amit a természet útjukba sodor, beleértve a szelet, a szárazságot és a betegségeket. Az így keletkező kávék kellemesen kakaós ízűek, enyhe citrusos savassággal keveredve.

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket