A szemes kávé őrlése

2022.03.15.

A kávébab őrlésének ismerete olyan készség, amelyet a kávé szerelmeseiként el kell sajátítaniuk a kiváló végeredményért, az készen őrölt kávé vásárlás helyett. Végül is jobban ízlik, ha magad csinálod és frissen (!).

Ez az értékes kávéőrlés az, amire szükségünk van a tökéletes csésze kávé elkészítéséhez… és nem az előre őrölt babról beszélünk!

Miért kell tudnom, hogyan kell őrölni a szemes kávét?

Ha ezeket a babszemeket saját maga őröli meg, a csésze kávé íze jobb lesz. Ez azért van, mert a frissen őrlési folyamat felszabadítja a bab teljes ízét és frissességét. Nem csak az íze jobb, hanem egy csodálatos élmény is, amely valóban segít értékelni a kávéját és a hozzá járó munkát.

Melyek a kávéőrlési szintek?

Ahhoz, hogy a kávéőrlés szakértője legyen, ismernie kell a kávéőrlés különböző szintjeit. A különböző kávéfőzési módokhoz különböző szemcseméretű kávéőrleményekre van szükség! És ne aggódjon, nincs szükség hat különböző eszközre az ilyen durvasági szintek eléréséhez, egyszerűen változtassa meg a daráló beállítását.

Hogyan kell őrölni a kávét az egyes kávéfőzőhöz?

Minden kávéfőző más és más kávéőrlési fokozatot igényel, ami aztán minden módszerrel új és egyedi ízt ad nekünk. A legtöbb főzési módnál az őrlési méret az áramlási idő szabályozásának módja (a kávézacc érintkezési időtartama a forró vízzel), ami jelentősen befolyásolja a főzet ízét. Nekünk, változatosságra vágyó kávéimádóknak tökéletes! Vessünk egy pillantást a különböző gépekre és őrlési fokozatokra.

Durva őrlés

Filteres kávéfőző
French Press

Közepes őrlés

Aeropress

Finom őrlés

Eszpresszógépek

Nagyon finom őrlés

Török stílusú kávé

5 hiba, amit el kell kerülni a kávé darálásakor

Van néhány dolog, amit el kell kerülnünk a kávéőrlés során:

  • Kerülje a rossz minőségű kávészemek használatát!
  • Ne használjon lejárt kávébabot… ellenőrizze a lejárati dátumokat!
  • Kerülje el, hogy az őrlési szintet ne egyeztesse a főzési módszerével (lásd feljebb)!
  • Ne őrölje túl korán a kávét – a szakaszos őrlés tönkreteheti a kávéját
  • Próbáljon meg nem őrölni túl sok vagy túl kevés kávét, a megfelelő mennyiség kávégépgépfüggő, valamint attól is függ, hogy milyen erős főzetet szeretne készíteni. Ezt könnyen ki tudja kísérletezni
  • Rendszeresen tisztítsa meg a darálót

A webshopunkban kiválasztott kávékat kérésére meg is őröljük és így csomagoljuk. Ezt a lehetőséget rendeléskor ki tudja választani.

További bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj újdonságainkról és akcióinkról!

kövess minket