Frissen pörkölt szemes kávé
Kiszerelés: 250 g
Brazil Blend (keverék, Santos, Minas)
Származási ország: Brazília
Típus: Arabika, robuszta blend
Régió: Minas Gerais, Matas-Caparaó-Mantiqueira, Sao Sebastiao da Grama city, Arapongas city,
Tengerszint feletti magasság: 1.100 - 1.350 méter
Pörkölési szint: közepesen sötét
Feldolgozási mód: naturál/száraz, majd széndioxidos koffeinmentesítés.
Ízjegyek: étcsokoládé, kakaó, méz, némi narancsos gyümölcsösséggel
Brazília kávétermelése a világ kávétermelésének körülbelül egyharmadát teszi ki, amivel az elmúlt 150 évben a világ legnagyobb termelőjévé vált. Brazíliában a legelterjedtebb feldolgozási módszer, amelyet az előállított arabikák körülbelül 90%-ánál alkalmaznak, a száraz eljárás, más néven mosatlan vagy természetes/natural. Ezzel a módszerrel a kávé kifejezetten édes és gyümölcsös ízt ad.
Koffeinmentesítés széndioxidos eljárással:
Ez az eljárás a legköltségesebb, pont ezért leginkább a prémium kávéknál használják. A kávéból folyékony-széndioxidos eljárással vonják ki a koffeint. Ezt a módszert 1989-ben a Hermsen fejlesztette ki Németországban. A szemek nedvességtartalma 45 és 55 % között kell hogy legyen, és a széndioxidot vízzel telítik. A kivonás alacsony hőmérséklet (20-25 fok) és 65-70 BAR-os nyomás között történik. Az így kapott víz meglehetősen tiszta. A folyamathoz körülbelül 60 óra kell, az alacsony hőmérséklet miatt. Azonban az így kapott szemek szerkezete kevésbé tér el a kezeletlen szemekétől. A cukrok nem bomlanak le, a Maillard-reakció és hőmérséklet általi lebomlás nem megy végbe, ezért ez a legkíméletesebb módja a koffeinmentes kávébab előállításának.